Alexa Visarion este un regizor de teatru şi film, scenarist, profesor şi autor cu o carieră de peste cinci decenii, apreciat pentru viziunea sa poetică şi filosofică asupra artei spectacolului. Activitatea sa teatrală este marcată de montări memorabile pe scene importante din România şi din străinătate, lucrările sale fiind recunoscute pentru profunzimea şi complexitatea lor. Pe lângă teatru, Alexa Visarion a regizat filme valoroase, precum Înainte de tăcere (1978), Năpasta (1982) şi Luna verde (2010). Aceste pelicule, la fel ca spectacolele sale, explorează teme existenţiale şi se remarcă prin expresivitatea vizuală şi introspecţia asupra naturii umane. De-a lungul carierei, Alexa Visarion a format numeroase generaţii de artişti la UNATC Bucureşti, contribuind decisiv la dezvoltarea teatrului şi filmului românesc contemporan.
Cele două volume lansate, Râs, lacrimi, tăceri… şi Zborul înalt al amintirii, reconfirmă talentul literar excepţional al lui Alexa Visarion, completând o carieră dedicată artei spectacolului. Visarion a mărturisit că a început să scrie la îndemnul marelui critic teatral Valentin Silvestru, care, în mod simbolic, aniversează chiar azi, 20 octombrie, 100 de ani de la naştere.
Criticul George Banu, o altă voce importantă a lumii teatrale, a remarcat că Alexa Visarion „s-a impus în ultimii ani ca un scriitor devotat teatrului, căruia îi caută şi suscită energiile prin vorbe dense, concrete şi senzuale. Gândirea sa se hrăneşte din humusul neepuizat al limbii, pe care o explorează cu plăceri aproape fizice, erotice. El mobilizează cuvintele care dezvăluie idei, încărcate însă cu toată bogăţia lor emoţională. Astfel, ceea ce fascina pe scenă la începuturile sale s-a translatat către carte, care a devenit un dublu indispensabil al spectacolului”.
Alexa Visarion, născut în 11 septembrie 1947, în comuna Băluşeni, judeţul Botoşani, este un renumit regizor de teatru şi film, scenarist şi profesor universitar. A absolvit cu Magna cum laude IATC „I. L. Caragiale” din Bucureşti în 1971, la clasa profesorului Radu Penciulescu, şi a obţinut titlul de doctor în Artele spectacolului în 2001, cu o disertaţie despre teatrul shakespearian, apreciată cu Summa cum laude. Este Doctor Honoris Causa şi Profesor Emerit al mai multor universităţi din România, inclusiv UNATC „I. L. Caragiale”.
A regizat peste 100 de spectacole atât în ţară, cât şi în străinătate, bazate pe opere de mari autori, precum I. L. Caragiale, A. P. Cehov, William Shakespeare, Liviu Rebreanu şi Mihail Sebastian. În domeniul cinematografiei, a scris și regizat şapte lungmetraje, printre care Înainte de tăcere, Năpasta, Luna verde şi Ana.
Alexa Visarion a fost recompensat cu numeroase premii şi distincţii de-a lungul carierei, inclusiv premiul Academiei Române pentru întreaga creaţie teatrală şi cinematografică (2008), premiul UNITER pentru întreaga activitate (2005) şi premiul UNITEM pentru creaţie regizorală (2019). De asemenea, a fondat primul teatru independent din România, Teatrul Româno-American „Eugene O’Neill”, în 1991, şi Asociaţia Culturală „Dialog” în 2002.
Este autorul mai multor volume, precum Nostalgia valorii (2018), Împotriva uitării (2017) şi Spectacolul ascuns (2002), iar opera sa a fost subiectul unor lucrări dedicate, cum ar fi Alexa Visarion sau destinul vocaţiei (2015) şi Univers filmic – Alexa Visarion (2017). De-a lungul carierei, a primit numeroase onoruri, printre care Ordinul Naţional „Serviciul Credincios” în grad de Cavaler.
Prin această lansare, domnul Alexa Visarion nu doar că îşi reafirmă valoarea ca artist şi scriitor, dar şi aprofundează legătura dintre teatru, film şi literatură, transformând cuvintele într-o formă de terapie şi reflecţie. După o carieră de peste cincizeci de ani, Alexa Visarion continuă să îmbogăţească patrimoniul cultural românesc, contribuind nu doar prin spectacolele şi filmele sale, ci şi prin scrierile care rezonează profund cu publicul şi cu lumea artistică.
Articol de Alexandra ARES