NEBUN DUPĂ TINE, spectacol independent în premieră la TNB

Despre Parisul anilor nebuni la superlativ!

2
1155

„Câţiva ani de amor nebun, câţiva ani de suspiciuni cumplite şi apoi o imensă tristeţe şi suferinţă. Totul la superlativ, imens, grandios.”

                             Éric-Emmanuel SCHMITT

Sacha Guitry (1885 – 1957) a fost actor de teatru şi film, regizor, scenarist şi prolific dramaturg francez al teatrului bulevardier. Fiul actorului francez de prim rang Lucien Guitry şi-a urmat tatăl în profesia de teatru şi şi-a făcut debutul pe scenă în compania tatălui său la vârsta de 5 ani. A îmbrăţişat cu entuziasm şi cinematograful. Guvernul francez i-a acordat titlul de comandant al Legiunii de Onoare. De asemenea, a fost membru al Academiei Goncourt. A fost căsătorit de cinci ori, întotdeauna cu actriţe în ascensiune, ale căror cariere le-a promovat.

Cea mai cunoscută soţie a lui a fost actriţa şi cântăreaţa franceză Yvonne Printemps (1894 – 1977), alături de care a jucat în multe spectacole memorabile. Printemps a debutat pe scena din Paris la vârsta de 12 ani, iar la 21 de ani a fost remarcată şi distribuită în roluri principale de Sacha Guitry. Nebun după tine aduce în scenă cântecele Plaisir d’amour, J’ai deux amants pe care Yvonne Printemps le-a făcut celebre.

În acord cu dramaturgia lui Sacha Guitry, Éric-Emmanuel Schmitt a scris o piesă „à la Guitry” despre Guitry, făcând din cuplul Yvonne Printemps – Sacha Guitry o comedie de Guitry. Această piesă tribut – o pastişă compusă din extrase din Guitry – povesteşte aventurile cuplului legendar al teatrului francez care a dominat Parisul şi întreaga lume în perioada anilor ’20 şi care a jucat în toată lumea, inclusiv la Londra şi New York, unde au fost catalogaţi drept „The Guitrys”. Au fost în centrul atenţiei presei, au umplut sălile de spectacol şi au avut lumea întreagă la picioare. Regi, regine, oameni politici i-au aplaudat frenetic. Chiar şi Charlie Chaplin, celebrul Charlot, cu toţii au venit să-i aplaude pe Guitrys.

Yvonne Printemps aprinzându-i o ţigară lui Sacha Guitry (1927)
(Sursa: facebook.com/TheForgottenSplendour)

Éric-Emmanuel Schmitt deschide succesiv trape narative spre viaţa fiecăruia dintre artişti, înainte de a deveni un cuplu, în timpul maximei înfloriri şi, implicit, la sfârşitul relaţiei. Pentru Sacha Guitry linia care desparte viaţa reală de teatru şi amintiri începe să se şteargă. Yvonne Printemps să fie cu adevărat o amintire de-a lui Sacha Guitry? Sau o fi împrumutată dintr-o piesă scrisă tot de Sacha Guitry?

Spectacolul despre viaţa acestor staruri înseamnă mai mult decât săli de teatru de o eleganţă strălucitoare, costume fermecătoare, ecouri ale hiturilor şi bisuri. Dincolo de tot ceea ce s-a conservat în arhive, dincolo de autobiografii, poveşti mondene, istorii personale şi cancanuri apărute în ziarele de scandal, Éric-Emmanuel Schmitt imaginează povestea acestei relaţii în care cele două vedete se transformă în personaje credibile, iar actele lor capătă alte justificări. În lumea teatrului, destinele artiştilor stau sub semnul efemerităţii. E un mediu concurenţial atroce. Iubirea adevărată este rară, iar timpul şi cei din jur nu-i ajută întotdeauna să reziste.

Nebun după tine este un spectacol despre lumea ca o scenă, viaţa în teatru, teatrul în teatru, despre istoria adevărată a celebrului cuplu legendar francez Sacha Guitry şi Yvonne Printemps, interpretaţi excepţional de Maia Morgenstern şi Armand Calotă, care prind viaţă altfel decât sub reclamele luminoase, devin mai umani, dar şi mai seducători. Întâlnirea dintre cei doi protagonişti este programată de-o viaţă.

Cuplul rezistă în lumina orbitoare a propriei faime, găsind timp de 14 ani un echilibru fragil între viaţa personală şi cea artistică. Amândoi reuşesc să se impună şi să triumfe graţie talentului, fiind adoraţi de public. Cei doi artişti joacă în spectacole de mare succes. Lumea teatrului le recunoaşte talentul şi îi consacră definitiv. Succesul are un preţ? Desigur. Pe cei doi îi va despărţi exact ceea ce iniţial i-a unit. În lumea teatrului, la lumina strălucitoare a reflectoarelor, relaţiile se nasc uşor, însă se erodează inevitabil sub presiunea celor din jur, a geloziei şi a propriilor demoni lăuntrici. Fericirea în doi durează până numeri la trei.” (Sacha Guitry) Momentele de maximă tensiune alternează contrapunctic cu cele de fericire şi calm relativ. „Dragoste cu năbădăi, pasiune, certuri, împăcări, sclipici şi suferinţă, suişuri şi coborâşuri. Paiete şi cioburi/reproşuri. Scandal şi spectacol. Muzică, muzică, muzică şi dans.’’ (Maia Morgenstern)

Debordând de energia vitală extraordinară, în ritmul coregrafic al muzicii de charleston şi jazz, creat de coregrafa Victoria Bucun, regizoarea Antonella Cornici şi scenografa Alina Dincă-Puşcaşu reconstruiesc universul şi atmosfera retro-vintage a anilor ’20 prin ţinute care pun în valoare interpretarea magistrală a actriţei Maia Morgenstern, secondată de Isadora Băltăţeanu/ Oana-Maria Dragne, adevărate flapper girls excelând prin emancipare, comportament libertin şi sfidarea normelor societăţii.

Ele interpretează mai multe roluri, oferă de fiecare dată apariţii spectaculoase pe scena transformată în ring de dans şi se fac remarcate, dincolo de calităţile actoriceşti formidabile, prin accentele art deco strălucitoare, bentiţe charleston, rochii cu franjuri, paiete, evantaie cu pene şi perle la gât, mănuşi şi pantofi stiletto cu toc perfect pentru dans.

Impecabil este, la rândul său, actorul Armand Calotă, creionând un Sacha Guitry şarmant, legenda unei epoci. Aflat întotdeauna la teatru, scriindu-şi repede piesele la maşina de scris, pregătind întotdeauna un nou spectacol, artistul impresionează plăcut prin prezenţa scenică glamour cu alură de dandy, dress code-ul şic, accesorizat cu redingotă, pantaloni charleston, pălărie şi baston.

Dragi spectatori, veniţi să vedeţi Nebun după tine! Veniţi să fiţi martorii marii pasiuni a unui geniu pentru o privighetoare care nu a suportat să trăiască într-o colivie de aur. Şi, aşa cum declara Sacha Guitry: „Eu şi Yvonne… de fapt nu ne-am despărţit niciodată”, nici voi nu vă veţi despărţi de povestea acestei căsnicii străbătută de pasiune, gelozii, fericire, certuri şi trădare. Fiecare scenă sentimentală sau dramatică la care asistaţi, fiecare replică spumoasă cu care vă delectaţi, fiecare frison pe care-l simţiţi are suflet. Sufletul dramaturgului care le-a creat, sufletul actorilor care le interpretează şi sufletul vostru, al celor care savuraţi această comedie dulce-amăruie despre viaţa trăită ca pe scenă, într-o atmosferă de petrecere până în zori, într-un cabaret din anii ’20. O petrecere de lux la care uitaţi de inhibiţii şi sunteţi invitaţi la distracţie.

Semnificativă din punct de vedere cultural, istoric şi estetic, comedia Nebun după tine este un regal de frumuseţe ce reuşeşte să contureze farmecul şi atmosfera Parisului anilor nebuni şi poate fi înţeleasă în mai multe chei: din perspectiva psihologiei relaţiilor umane, din perspectiva relaţiilor de cuplu, din perspectiva istoriei teatrului universal, a unei anumite perioade istorice. Această multitudine de perspective şi de voci face spectacolul emoţionant, fascinant, vibrant. Félicitations! Bravo! Chapeau!

Cronică de Edith NEGULICI, dramaturg, traducător, secretar literar Teatrul Evreiesc de Stat

(Foto: Oana Monica Nae)

 

NEBUN DUPĂ TINE după Éric-Emmanuel Schmitt

Traducerea: Edith Negulici

Regia: Antonella Cornici

Scenografia: Alina Dincă-Puşcaşu

Coregrafia: Victoria Bucun

Sound design: Şerban Chiţu

Distribuţia:

Maia Morgenstern

Armand Calotă

Isadora Băltăţeanu/ Oana-Maria Dragne

Spectacol independent găzduit de TNB – Sala Studio

Link bilete: 

https://www.proticket.ro/?s=nebun&fbclid=IwAR0h2UdZZy4c7A7e71LbXh3Fdecv0ZKhpscWZpz2P0wyR8ajVNj9BtbKp7I

Subscribe
Notify of
guest

2 Comments
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
L. Rossetti
L. Rossetti
8 months ago

Nu este un conflict de interese să publicați cronica laudativă a unui angajat (dna față de șeful direct chiar dacă acesta ‘prestează’ la alt teatru? Nu putem vorbi despre imparțialitate. Dna Morgenstern este șefa directă a doamnei Negulici.

Grigorescu Dinu
Grigorescu Dinu
Reply to  L. Rossetti
8 months ago

Este un PROMO incitant netaxat
financiar