Sibiu, 28 iunie. Cea de-a şaptea zi a Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu (FITS), unul dintre cele mai mari şi importante festivaluri de teatru şi artele spectacolului din lume, a adus din nou magia pe scena din Sibiu prin evenimentele speciale, spectacolele de teatru, dans, muzică şi circ. Unul dintre punctele culminante ale zilei a fost întâlnirea publicului cu faimosul actor şi regizor american John Malkovich, care a apărut în peste 70 de filme de-a lungul carierei sale şi a fost nominalizat la Premiile Oscar, BAFTA şi Globurile de Aur.
În cadrul FITS, Malkovich a urcat pe scenă alături de actriţa lituaniană Ingeborga Dapkunaite, în spectacolul În singurătatea câmpurilor de bumbac de Bernard-Marie Koltès, în regia lui Timofey Kulyabin. Primele două reprezentaţii din totalul de trei programate au fost jucate cu casa închisă şi aplaudate minute în şir la scenă deschisă de către publicul spectator.
Într-o conferinţă de presă susţinută în cadrul festivalului, John Malkovich a comparat actoria în teatru cu surfingul: „Pentru mine, actoria în teatru este ca surfingul, ieri la 7, azi la 8, mâine la 4, pentru că pornim pe plăcile noastre de surf, ne întoarcem la soare şi aşteptăm valul. Valul îl prezintă coliziunea dintre public şi material. Dacă materialul e bun şi există publicul, se formează un val. Poate valul nu durează mult, poate cazi şi te trezeşti cu o contuzie, dar valul va fi acolo şi pe el stă actorul. Nu el este valul. Valul reprezintă ciocnirea dintre material şi public. În cinematografie nu există acest val pentru că nu există un flux, nu există imbold. În teatru fiecare secundă care a trecut a rămas în urmă şi asta creează dinamica şi fluxul. Cinematografia e ceea ce pare a fi”.
Malkovich a subliniat diferenţele fundamentale dintre teatru şi cinematografie, menţionând că teatrul este spontan şi instantaneu, oferind o conexiune directă şi imediată cu publicul. Actriţa Ingeborga Dapkunaite a adăugat că teatrul implică o interacţiune constantă cu publicul, fiecare reprezentaţie fiind unică datorită reacţiilor diferite ale spectatorilor.
Însă, în ciuda succesului de la FITS, distribuţia piesei nu a fost lipsită de dificultăţi. John Malkovich a vorbit deschis despre provocările întâmpinate în aducerea spectacolului pe scena din Sibiu. „În cinematografie, totul este controlat şi regizat până la cel mai mic detaliu. În teatru, fiecare reprezentaţie este unică şi imprevizibilă, iar aceasta este frumuseţea şi provocarea sa”, a spus Malkovich. De asemenea, actorul a menţionat că Donald Trump, personajul principal al filmului The Apprentice în care joacă Sebastian Stan, nu este deloc încântat de proiect, catalogându-l drept „defăimare maliţioasă”.
Sebastian Stan, actor româno-american cunoscut pentru rolul său din seriile Captain America şi Avengers, îl interpretează pe Donald Trump în filmul The Apprentice. Filmul, care a stârnit numeroase controverse, dramatizează ascensiunea lui Trump în industria imobiliară din New York în anii ’70 şi ’80 şi relaţia sa cu Roy Cohn, un influent avocat şi mentor. În ciuda criticilor vehemente şi a scrisorilor de încetare şi renunţare din partea fostului preşedinte şi a aliaţilor săi, producătorii filmului sunt hotărâţi să îl lanseze în cinematografe.
Hervé Koubi din Franţa a prezentat Sol Invictus, un spectacol de dans extraordinar şi fascinant, descris de jurnaliştii de la „New York Times” ca fiind un manifest închinat vieţii. „Artiştii zboară. Se învârt. Schimbă felul în care înţelegi conceptul de uimitor”, a spus Koubi despre spectacolul său. De asemenea, regizorul Dumitru Acriş de la Teatrul Naţional „Satiricus Ion Luca Caragiale” din Chişinău a adus pe scenă Unchiul Vanea de Cehov, un spectacol puternic care oferă o critică subtilă a normelor societale şi a aşteptărilor vremii.
Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu continuă să fie o platformă globală de schimb cultural şi artistic, atrăgând mii de artişti şi spectatori din întreaga lume. Evenimentele diverse şi spectacolele de înaltă calitate oferă o experienţă unică şi memorabilă pentru toţi cei prezenţi.
Revista RINOCERUL
(Foto: sibfest.ro)