Festivalul Internaţional al Teatrului de Studio 2025. Ziua 1: „Despre ce nu ştii” de Adriana Bordeanu

Ediţia a 28-a, 9 ‒ 18 mai 2025, Teatrul „Alexandru Davila” Piteşti

0
80

Deschiderea oficială a Festivalului Internaţional al Teatrului de Studio a avut loc în prezenţa finanţatorului principal, Consiliul Judeţean Argeş, reprezentat de domnul vicepreşedinte Adrian Bughiu, care a conferit o diplomă de onoare Teatrului „Alexandru Davila” din Piteşti (manager: Dan Tudor) pentru bunele rezultate obţinute în ultima perioadă de efervescenţă culturală deosebită şi de proiecte îndrăzneţe cu personalităţi ale teatrului românesc contemporan.

Dan Tudor şi Adrian Bughiu (Foto: arhiva D.G.)

La eveniment au fost prezenţi doamna Doina Papp, critic şi istoric teatral, domnul Ion Parhon, critic dramatic, dramaturgul Mircea M. Ionescu şi premiantul revistei Rinocerul şi regizorul primului spectacol care a deschis festivalul, Felix Alexa, care este la a doua colaborare regizorală cu teatrul piteştean după succesul reprezentat cu piesa lui Teodor Mazilu, Proştii sub clar de lună, într-o viziune modernă, în scenografia metaforică a Mariei Miu.

Festivalul continuă programul Teatrului „Davila” de promovare a dramaturgiei româneşti feminine cu un text bine scris, în cheie realistă, chiar naturalistă, care a captat emoţional publicul de la Sala Studio – Despre ce nu ştii de Adriana Bordeanu. Decorul simplu, dar nu simplist al Mariei Miu înfăţişează trei spaţii de joc principale din interiorul unei familii modeste de pensionari: mama, interpretată cu expresivitatea şi forţa cunoscută de Mirela Popescu, şi tatăl creionat cu precizie şi expresivitate de Cătălin Mirea, la care se adaugă prezumtiva fiică a cuplului, Elena, interpretată cu nuanţe corespunzătoare schimbării rapide a stărilor sufleteşti de Ada Dumitru, flancată de Gogu Preda, interpretul soţului său scenic, Claudiu. Aflăm că mama pensionară este, de fapt, bunica Elenei şi secretul de familie bine ascuns care justifică titlul piesei, Despre ce nu ştii.

În viaţa reală nu ştim multe lucruri despre noi înşine, despre familia noastră, din varii motive, şi nu le aflăm niciodată sau le aflăm mai târziu, aşa cum este şi această deconspirare scenică a adevăratei filiaţii a Elenei aflată în prag de divorţ, justificat de nefericirea femeii, dar şi nejustificat, neexistând motive foarte puternice de rupere a căsniciei.

Spectacolul debutează alert cu o discuţie domestică în care Elena îşi anunţă părinţii care, de fapt, sunt bunicii de hotărârea ei de a divorţa, dar tema piesei nu dezvoltă ideea divorţului, ci se mută în planul secretelor de familie care sunt efectiv bulversante, ca şi motivele personale ale protagoniştilor, dezvăluite într-un ritm alert şi cu siguranţa scrierii deosebite care a cucerit interesul marelui regizor Felix Alexa cu fineţea-i binecunoscută, care formatează tot timpul dialogurile în scene puternice cu priză şi efect imediat la public, într-un alt registru stilistic decât cel metaforic, minunat exprimat în piesa suprarealistă a lui Mrożek, În largul mării.

Felix Alexa se simte în largul său şi în acest text care certifică interesul publicului pentru dramaturgia autohtonă, ce pune în valoare jocul actorilor din punctul de vedere strict al naraţiunii. Elena află că tatăl ei este un mecanic auto care nu s-a interesat niciodată de ea şi nici nu ştie că există şi pe care îl descoperă meşterind la o maşină adusă efectiv în scena mică a Sălii Studio, când bunica – fosta mamă – face un infarct şi este internată de urgenţă într-un decor spitalicesc cu un medic onest (Vlad Popescu) ce refuză să ia bani de la pacienţi.

Valoarea textului stă în scriitura dinamică şi precisă conformă cu realitatea imediată şi în capacitatea autoarei de a dezvolta şi ramifica povestea pe mai multe paliere şi de a oferi un final nici vesel, nici trist, ci reflexiv, morala fiind că nimeni nu este vinovat, deşi toţi poartă o anumită vină.

Adriana Bordeanu, Felix Alexa şi distribuţia la aplauze (Foto: arhiva D.G.)

Autoarea, Adriana Bordeanu, provine din noua generaţie conectată şi la trecutul imediat, şi la prezentul care devine repede trecut, reuşind să deschidă şi fereastra spre un viitor dacă nu fericit, cel puţin optimist: divorţul nu mai are loc, dar, între timp, trecutul a fost răscolit, minciunile date la o parte şi, din punct de vedere psihologic, observăm că fiecare personaj are dreptul de a greşi, dar şi de a repara greşeala comisă.

Autoarea provine din zona teatrului de improvizaţie, cu o bogată experienţă şi cu niciun fel de complexe în a imita chiar vorbirea reală care conţine mici trivialităţi pe care nici Shakespeare nu şi le-a permis. La urma urmei, şi Molière a scris Improvizaţia de la Versailles, dar eu cred că întreaga daramaturgie este o artă a conversaţiei şi a improvizaţiei, clădită pe o idee şi dezvoltată sugestiv şi atractiv pe scheletul unor fapte sugestive de viaţă.

Cronică de Dinu GRIGORESCU

 

Despre ce nu ştii

de Adriana Bordeanu 

Regia artistică: Felix Alexa

Ilustraţia muzicală şi lighting design: Felix Alexa 

Scenografia: Maria Miu 

Distribuţia:

Elena – Ada Dumitru

Claudiu – Gogu Preda

Mama – Mirela Popescu

Tata – Cătălin Mircea

Mircea – Gabriel Gheorghe

Silvia – Ioana Podăreanu

Medicul – Vlad Popescu

Producător: Teatrul „Alexandru Davila” Piteşti

Data premierei: 9 mai 2025

Dinu Grigorescu
Dinu Grigorescu (n. 4 iunie 1938, Ploieşti, România) este dramaturg, poet, prozator, jurnalist, critic teatral, editor şi specialist în administraţia publică, fiind unul dintre cei mai prolifici dramaturgi români din generaţia optzecistă. A publicat 52 de cărţi de teatru, poezie şi proză, 65 de comedii (dintre care i s-au jucat doar 20 ca spectacole scenice, radiofonice, TV şi lecturi) şi 5 volume de critică teatrală. Deţine numeroase premii literare, inclusiv pe cel al Uniunii Scriitorilor pentru cartea de dramaturgie publicată de Editura Academiei în 2021.