Ziua Memoriei, celebrată la TES cu spectacolul-lectură ÎL CUNOAŞTEŢI PE ÁRPÁD WEISZ?

0
118

Am dat curs cu interes invitaţiei Teatrului Evreiesc de Stat de a participa sâmbătă, 27 ianuarie, la un spectacol-lectură cu piesa Îl cunoaşteţi pe Árpád Weisz?, oferit de Ambasada Italiei cu prilejul comemorării Holocaustului şi care relatează povestea unui tânăr fotbalist de origine maghiar-evreiască care juca în echipa de fotbal din Campionatul Italiei şi care şi-a pierdut viaţa gazat la Auschwitz împreună cu sora sa.

Spectacolul oferit a fost unul sobru şi foarte bine interpretat de cei doi actori, Consuelo Battiston şi Leonardo Bianconi, în faţa unor microfoane de care erau legate simbolic fularele unor fotbalişti. Interpretarea a fost impecabilă şi susţinută de o coloană sonoră sugestivă şi atractivă timp de 90 de minute, cât durează un meci de fotbal.

Venind cu o oră mai devreme la spectacol, timpul din weekend rezervat reprezentaţiei nu s-a justificat decât parţial şi vizual, întrucât traducerea pe prompter, deşi s-a îmbunătăţit faţă de trecutul apropiat, nu a fost foarte vizibilă, literele proiectate neputând fi citite de mine şi de alţi spectatori decât pe sărite din cauza amplasamentului în spatele scenei (era mai bine pe laterale şi lipsit de luminozitate care să permită o lectură fluentă). Din fericire, am înţeles mai mult din limba italiană, dar insuficient pentru a scrie o cronică aprofundată.

Din păcate, nu a existat o prezentare a evenimentului remarcabil pentru spectatorii veniţi în sală şi nici la sfârşit nu a existat o discuţie cu cei doi actori cărora le transmitem calde felicitări.

Pentru tânăra generaţie care aude şi vede ce se întâmplă astăzi în Fâşia Gaza reamintirea trecutului bestial din lagărele de exterminare hitleriste şi nu numai este o necesitate educativă primordială. Gazarea copiilor şi a adulţilor în acele încăperi prezentate drept băi, aşa cum s-a menţionat şi în scenariu, nu oferea niciun fel de scăpare victimelor. Barbariile se sfârşesc, apoi trece timpul, dar nu trebuie să uităm ororile şi crimele umanităţii săvârşite cu nonşalanţă de asasini.

Publicul a vibrat la povestea rostită cu mare simplitate în minunata limbă italiană, care a redat şi imprimarea discursurilor demenţiale ale lui Mussolini şi aplauzele nesfârşite ale fanilor lui care, până la urmă, l-au spânzurat cu capul în jos, ca pe un criminal de drept comun, împreună cu partenera de viaţă.

Cronică de Dinu GRIGORESCU 

(Foto: iicbucarest.esteri.it)

 

ÎL CUNOAŞTEŢI PE ÁRPÁD WEISZ?

Spectacol-lectură inspirat din cartea Dallo scudetto ad Auschwitz (De la campionat la Auschwitz) de Matteo Marani şi prezentat de Menoventi

Cu: Consuelo Battiston şi Leonardo Bianconi

Adaptarea textului şi regia: Gianni Farina

Artwork: Tania Zoffoli

Organizare: Maria Donnoli, Marco Molduzzi

După o idee de Elena Di Gioia în colaborare cu Liberty / Stagione Agorà

Producţie: E production

Dinu Grigorescu
Dinu Grigorescu (n. 4 iunie 1938, Ploiești, România) este dramaturg, poet, prozator, jurnalist, comentator teatral, editor şi specialist în administraţia publică, fiind unul dintre cei mai prolifici dramaturgi români din generaţia optzecistă. A publicat 52 de cărţi de teatru, poezie şi proză, 65 de comedii (dintre care i s-au jucat doar 20 ca spectacole scenice, radiofonice, TV şi lecturi) şi 5 volume de critică teatrală. Deţine numeroase premii literare, inclusiv pe cel al Uniunii Scriitorilor pentru cartea de dramaturgie publicată la Editura Academiei în 2021.