Joi, 29 mai, pe Scena Agora din cadrul Salonului Internaţional de Carte „Bookfest” 2025, ediţia a XVIII-a (invitat de onoare: Portugalia), la ora 17.00, au fost lansate două volume publicate recent de editura Junimea: Gustul teatrului de Carmen Mihalache şi Utopii. Pentru secolul 21 de Alexandra Ares, eveniment cultural care ne-a dovedit că atât critica de teatru, cât şi dramaturgia originală se pot contopi armonios. Prima carte, o colecție de cronici de teatru, cel de- doua, o colecție de piese de teatru.
Cele două cărţi fac parte din colecţia Hamletarium, iniţiată în urmă cu doi ani la editura Junimea, colecţie care a debutat cu ultimul volum al regretatului critic teatral George Banu, Privirea de aproape, şi care, în prezent, conţine studii de teatru, critică şi istorie teatrală, dar şi volume de dramaturgie de Matei Vişniec (Lysistrata, dragostea mea, ce a avut premiera pe ţară la Teatrul Naţional din Iaşi) şi Virgil Tănase (Comedii politice, Adaptări teatrale).

A fost o întâlnire scurtă, de 30 de minute, dar esenţială şi atractivă, cu şase distinse doamne ce au o pasiune comună – cultura şi teatrul mai ales: Simona Modreanu, prof. univ. dr., scriitoare, directorul editurii Junimea şi moderatorul celor două lansări; Carmen Mihalache, critic de teatru, eseist, publicist, directorul revistei Ateneu (Bacău); Alexandra Ares, critic de teatru, dramaturg, scenarist, scriitoare româno-americană, redactor-şef al revistei Rinocerul; Otilia Sîrbu, prof. univ. dr., secretar ştiinţific al Secţiei de Filologie şi Literatură a Academiei Române; Oana Borş, critic de teatru şi redactor-şef al revistei Teatrul azi; Daniela Nane, actriţă şi regizoare.
Doamna Oana Borş, premiată la Gala UNITER 2025 cu Premiul „George Banu” pentru cel mai bun critic de teatru, a prezentat succint volumul doamnei Carmen Mihalache, Gustul teatrului, structurat în două părţi – prima parte, intitulată Teatrul din cărţi, conţine cronici pentru cărţi de teatru, iar partea a doua este dedicată istoriei recente a Unui teatru tânăr, cu gustul performanţei şi cronicilor de spectacol realizate în cei 8 ani de existenţă a Teatrului Municipal „Matei Vişniec” din Suceava: „Din reinterpretare se întoarce textul către text, fiind un cerc care se închide”.
Cum bine observa doamna Simona Modreanu, laureată în decembrie 2024 a Premiului „Lucian Blaga” al Academiei Române: „Privirea iubitorului de teatru nu se alterează nicio clipă”, deci nici gustul său pentru această artă.
Doamna Carmen Mihalache, premiată luni, 26 mai, de Senatul UNITER la Gala organizată la Teatrul Naţional „Marin Sorescu” din Craiova, cu Premiul pentru întreaga activitate – critică şi istorie teatrală, a mărturisit: „Din pasiune îmi fac o profesie. Teatrul m-a ferit de plictis. Pasiunea e un contract cu tinereţea, o terapie antiaging… Vă invit să degustaţi din această plăcere: Gustul teatrului!”.
Imediat a urmat lansarea volumului Utopii. Pentru secolul 21 de Alexandra Ares, o „meditaţie cu scrâşnet dulce-amărui asupra problemelor şi obsesiilor care ne macină” (Simona Modreanu).
Volumul a fost prezentat de doamna Otilia Sîrbu, care a avut un discurs impresionant: „Utopia poate fi o realitate dacă ne dorim să fie în sine. Alexandra Ares, o revelaţie a Academiei pentru acest premiu, trăieşte în două identităţi şi iubeşte teatrul aşa cum respiră. (…) Vine, pune condeiul pentru sensibilităţile secolului 21, ducând totul în formulă universală… Teatrul e o formulă de a revendica esenţialul şi esenţa din noi. (…) Autoare luminoasă cu ea însăşi, Alexandra Ares trăieşte realitatea dramatică ce îşi caută personjajele care o reprezintă şi care devin personajele noastre”.

Scriitoarea Alexandra Ares, laureată în decembrie 2024 a Premiului „I. L. Caragiale” al Academiei Române pentru piesa Youthopia, care se regăseşte şi în volumul lansat la Bookfest, se confesează: „Aceste piese sunt o călătorie prin viitorul pe care îl visăm, îl temem sau îl ironizez. (…) Comparativ cu anii 80 de pildă, fără telefoane mobile, fără intenet și fără roboți, acum, trăim deja într-un fel de viitor. (…) Am încercat să caut anumite tematici foarte probabil să devină realitate în viitorul apropiat. (…) Pentru apariţia acestui volum, în mai puţin de o lună, doamna Modreanu a acţionat cu viteza luminii, lucru total atipic în România. Mi-era teamă că Elon Musk va ajunge pe Marte mai repede decît eu pe scenă sau în librării cu piesa despre el.”.
Utopii. Pentru secolul 21 cuprinde trei texte dramatice futuriste, inovative prin tematică şi stil:
• Hotel Cosmos: Elon Musk merge pe Marte este un pamflet în versuri comice, o comedie a luptei pentru puterea şi colonizarea planetei Marte, o călătorie scenică fantastică. În spirit de glumă, însă cu un substrat trist, doamna Simona Modreanu a afirmat: „Piesa se va juca după ce va ajunge Elon Musk pe Marte…”.
• Banca Imaginaţiei este o alegorie teatrală cu 9 personaje şi o voce, care se desfăşoară pe planeta Reveria, o metaforă a României, unde Imaginaţia este ucisă. În această bancă specială, lumea îşi depune visele. Este o reinterpretare modernă a stilului noir, în care Dumnezeu şi un detectiv caută să restaureze Imaginaţia. Scriitoarea a mărturisit că regizorul Dragoş Galgoţiu ar fi interesat să monteze această piesă poetică şi ironică despre creativitate şi criză spirituală.
• Youthopia sau Undeva, cândva este o dramă cu 3 personaje, o meditaţie despre dorinţa femeilor de a rămâne mereu tinere, combinată cu asaltul asupra frumuseţii. Piesa a avut un spectacol-lectură la New York, în 2023, la compania Tiger’s Heart Players din Bronx, în regia lui Wayne Paul Mattingly.

Actriţa Daniela Nane a lecturat cu umor şi expresivitate trei fragmente din cele trei piese, afirmând: „Sunt foarte încântată de ele! Un regizor inspirat ar putea să le aducă la lumină!”.
Evenimentul cultural s-a încheiat cu îndemnul doamnei Simona Modreanu spre lectură şi participarea la următoarele lansări ale editurii Junimea, concluzionând: „Deşi cele două protagoniste ale lansării nu se cunosc, aceste piese (ale Alexandrei Ares) trebuie să ajungă pe scenă şi să găsească o cronică savuroasă (a doamnei Carmen Mihalache)!”.
Vlad LUNGU, scriitor şi jurnalist