Odeon deschide stagiunea cu o premieră Silviu Purcărete…

...şi un calendar bogat de evenimente

0
162

După succesul cu piesa lui Radu F. Alexandru la TNB (Gertrude), Silviu Purcărete s-a îndreptat din nou spre un text românesc, de data aceasta o adaptare a basmului „Tinereţe fără bătrâneţe şi viaţă fără de moarte” de Petre Ispirescu, realizată de Sebastian-Vlad Popa şi Laur Cavachi. Intitulat Lexiconul amar, spectacolul de deschidere a stagiunii Teatrului Odeon din Bucureşti promite o scenografie deosebită realizată de Dragoş Buhagiar şi o muzică originală compusă de Vasile Şirli. De asemenea, Purcărete continuă colaborarea cu marele actor Claudiu Bleonţ pe care l-a „împrumutat” de la TNB.

«Lexiconul amar» este un scenariu de teatru respectuos cu tema fundamentală din basmul «Tinereţe fără bătrâneţe şi viaţă fără de moarte» de Petre Ispirescu: înfiinţarea prin cuvânt şi necruţarea cuvântului rostit.”Sebastian-Vlad Popa şi Laur Cavachi

„Nu este vorba despre o dramatizare a acestei naraţiuni, ci de un text de sine stătător al cărui sâmbure este extras din sfâşietoarea poveste relatată de Ispirescu.” ‒ Silviu Purcărete

Spectacolul a avut premiera în luna iulie. Lexiconul amar, selecţionat şi în Festivalul Naţional de Teatru (FNT), va fi jucat la Teatrul Naţional „Marin Sorescu” din Craiova în 8 octombrie, în cadrul Săptămânii Purcărete, un omagiu pentru cei 50 de ani de excelenţă în teatru ai regizorului.

Teatrul Odeon anunţă un maraton de evenimente artistice în luna septembrie

Stagiunea Teatrului Odeon va continua cu o serie de spectacole interesante, printre care se numără:

  • Republica Melania de Irina Nechit, în regia lui Gelu Colceag, care va fi jucat în 20 septembrie, marcând aniversarea a 565 de ani de la prima atestare a Bucureştiului. Cu această ocazie, spectatorii vor beneficia de o ofertă specială: un bilet gratuit la unul achiziţionat, valabil exclusiv la casa de bilete.
  • Pescăruşul de A.P. Cehov, în regia cuplului Andrei şi Andreea Grosu, programat pentru 25 septembrie.
  • Nelinişte de Ivan Vîrîpaev, în regia lui Bobi Pricop, şi Julieta fără Romeo de Alex Mircioi şi Bogdan Th. Olteanu, ambele în data de 28 septembrie.

Finalul lunii septembrie aduce pe scena Odeon două producţii de excepţie: Ceasornicăria Taus de Gellu Naum, în regia lui Dragoş Galgoţiu, şi O casă deschisă de Will Eno, un spectacol realizat în cadrul proiectului „Tineri regizori, texte contemporane”, ediţia 2022.

O toamnă culturală plină de surprize

Septembrie va fi, de asemenea, luna în care proiectul european Fabulamundi. Playwriting Europe continuă cu workshopuri dedicate dramaturgilor tineri, iar instalaţia artistică ODEON Theatre Fountain va însufleţi străzile Bucureştiului, în cadrul evenimentului „Străzi deschise, Bucureşti ‒ promenadă urbană”.

În plus, la finalul lunii, Teatrul Odeon va găzdui cea de-a treia ediţie a Festivalului Teatrelor Maghiare Bukfeszt, între 30 septembrie şi 6 octombrie, oferind o platformă de exprimare pentru artiştii din diverse colţuri ale Europei.

Cu o deschidere de stagiune impresionantă şi un calendar cultural bogat, Teatrul Odeon continuă să fie un punct central al vieţii artistice din Bucureşti, oferind publicului o varietate de spectacole care îmbină tradiţia, excelenţa şi inovaţia în arta teatrală.

Revista RINOCERUL

(Foto: Teatrul Odeon)