Începe Festivalul Internațional Shakespeare din Craiova: Oază de Celebrare în Contrapunct cu Controversele Woke din Lumea Anglofonă

Spectacole semnate de regizori de la Robert Wilson la Peter Brook

0
111

16 mai 2024 – La Craiova începe azi Festivalul Internațional Shakespeare, ediție aniversară care marchează 30 de ani și galvanizează toți oamenii de teatru pasionați de opera marelui bard englez. Un tur de forță organizatoric care oferă un festival de clasă mondială, realizat de directorul Vlad Drăgulescu și echipa lui.

În timp ce scenele londoneze, de la Royal Court la National Theatre, găzduiesc preponderent spectacole pe texte contemporane scrise de și cu o distribuție diversă din punct de vedere cultural, rasial, sexual și de gen, Craiova devine pentru 10 zile capitala mondială Shakespeare. Festivalul cuprinde peste 300 de reprezentații teatrale de talie mondială, concerte, parade, ateliere, lansări de cărți, instalații artistice, experiențe VR, ce vor anima întregul oraș Craiova și împrejurimile acestuia. Evenimentele sunt programate să aibă loc nu doar în locații convenționale, ci și în cele mai neobișnuite și surprinzătoare locuri.

Un eveniment de mare avengură culturală și finaniciară care susține cultura engleză clasică într-un context intenațional sensibil.

În ultimii ani, Shakespeare și alți poeți clasici englezi au devenit tot mai des ținte ale criticilor și dezbaterilor în cadrul cercurilor academice din universitățile din vest și mai ales din SUA. În timp ce odinioară erau venerați ca gigani literari ale căror opere formau piatra de temelie a curriculumului de literatură engleză, poziția lor a fost contestată de apeluri pentru diversificare și incluziune în studiile literare. Criticii susțin că vechiul canon tradițional, care include în mare măsură autori albi și bărbați, perpetuează prejudecăți sistemice și exclude vocile marginalizate. Acest lucru a generat discuții cu privire la necesitatea de a lărgi curriculumul pentru a include opere ale scriitorilor din medii diverse, reprezentând o gamă mai inclusivă de experiențe și perspective contemporane, nu doar aceleași eractualizări și celebrări ale clasicilor. Ca urmare, locul lui Shakespeare în canonul academic a fost pus sub semnul întrebării, unii pledând pentru o reevaluare a relevanței și semnificației culturale a operelor sale în societatea actuală.

În ciuda presiunii de a diversifica curriculumul literar, operele clasice ale lui Shakespeare, precum și ale altor poeți englezi precum William Wordsworth, John Milton, Geoffrey Chaucer, și Emily Dickinson, atacate de orientarea woke, sunt și ar trebui să rămână puncte centrale ale studiilor academice și, în cazul lui Shakespeare, al repertoriilor contemporane. Critica lor recentă și îndemnurile la eliminarea lor din curriculumul universitar sunt, în cel mai bun caz, un exces de zel politic corect și, în cel mai rău caz, o formă de cenzură intelectuală. Aceste lucrări au rezistat testului timpului și au influențat profund literatura și cultura noastră, iar să le elimini sau să le minimalizezi ar fi o pierdere gravă pentru educația academică, viața culturală contemporană și pentru înțelegerea umanității. Dezbaterile privind canonul literar și diversitatea ar trebui să respecte importanța și relevanța acestor opere, recunoscând în același timp valoarea adăugată a includerii altor voci și perspective în curriculumul academic și în repertoriile teatrelor.

La acest festival vor participa și ambasadorul Marii Britanii la București, Giles Matthew Portman, pentru care acest festival reprezintă un minunat ‘cadou’ de imagine, alături de ambasadori din Georgia, Republica Azerbaidjan, China, și Spania. Festivalul reunește spectacole de marcă de la Robert Wilson la Peter Brook, și de la Andrei Șerban la  Robert Lepage și Declan Donnellan.

Hamlet, un spectacol de dans regizat Robert LePage. Photo : Stéphane Bourgeois

Un moment deosebit îl constituie concertul susținut de Tiger Lillies, cu acces gratuit, în centrul orașului. În aceeași zi, joi, 16 mai, la ora 18:00, deschiderea oficială a festivalului va avea loc în foaierul Teatrului Național Marin Sorescu. De la ora 19:00, în sala Amza Pellea, va fi pus în scenă spectacolul “Furtuna”, în regia lui Robert Wilson, unul dintre cei mai remarcabili regizori de teatru experimental din lume, într-o producție a Teatrului Național Ivan Vazov din Bulgaria. La ora 20:30, celebrul ansamblu The Tiger Lilies va susține un concert în Piața William Shakespeare, cu acces liber.

Începând cu ora 22:00, trupa Woods of Birnam, proiect muzical condus de Christian Friedel, protagonistul filmului laureat cu premiul Oscar “The Zone of Interest”, va deschide seria de concerte și evenimente de la Shakespeare Village (Hipodrom).

Sălile de spectacol și spațiile acoperite vor găzdui spectacole, expoziții, ateliere și lansări de carte, în timp ce piețele, parcurile și străzile vor deveni gazdele unor întâlniri surpriză cu spectacole și performance-uri, concerte și instalații temporare în aer liber, la care publicul este invitat să participe.

Shakespeare Village, un sat britanic recreat la Hipodromul Craiova, va găzdui zilnic zeci de concerte și spectacole, iar Promenada Craiova va adăposti cubul imersiv Shakespeare Dimensions, oferind o experiență shakespeariană în realitate virtuală.

În satul Shakespeare de la Hipodrom, după deschiderea din 16 mai, susținută de Woods of Birnam, concerte vor avea loc în fiecare zi a festivalului. Pe scenă vor urca trupe precum Carla’s Dreams (17 mai), Byron (18 mai), om la lună (19 mai), Bălănescu Trio din Marea Britanie (20 mai), Vița de Vie (21 mai), Jarl Flamar din Franța (23 mai), Robin and the Backstabbers (24 mai), Timpuri Noi (25 mai) sau Vama (26 mai), alături de trupe și DJ locali.

Shakespeare Village va fi și locul unde se vor desfășura numeroase alte evenimente și spectacole de teatru. Accesul va fi gratuit în prima zi, iar pentru zilele următoare se vor putea achiziționa bilete la un preț de 34 de lei, oferind acces la toate evenimentele și concertele din ziua respectivă.

Pe lângă evenimentele de la Shakespeare Village, secțiunea de concerte a Festivalului Internațional Shakespeare va include o seară specială: miercuri, 22 mai, când concertele și petrecerea se vor muta pe dealul Bucovăț, pentru o Panoramic Night specială. Pe scena de la Zion Gardens vor urca trupele Gândul Mâței și Alternosfera, urmate de un set DJ semnat de Andrei YC.

Printre numele de prestigiu din lumea teatrului internațional care vor participa la festival (cu spectacole sau și în persoană) se numără Robert Wilson, Peter Brook, Declan Donnellan, Robert Lepage, Philip Parr, Jesus Herrera, Christian Friedel și mulți alții. Spectacolele indoor vor avea loc la Teatrul Național, Teatrul Colibri, Casa Studenților, Ramada Hall sau Tipografia Hub.

Printre spectacolele de neratat se numără “Regele Lear” – Wing Theatre Studio, Hong Kong (17 mai), “Richard II”, regizat de Kochi Yamat, G. Garage Shakespeare – Do Company, Japonia (18 mai), “Hamlet”, regizat de Declan Donnellan, Teatrul Național Marin Sorescu, Craiova (18 și 19 mai), “Feast: a Play in One Cooking”, regizat de Philip Parr, Parrabbola, Marea Britanie (19 și 20 mai), “Hamlet”, Abrahamse & Meyer Production, Africa de Sud (20 mai), “Scorpia neîmblânzită”, regizat de Leta Popescu, Teatrul Național Cluj (20 mai), “Que Con Quique Quinto?”, regizat de Andres Carreno, Efe Tres Teatro, Mexic (21 mai), “Regele Lear”, regizat de Mihai Țărnă, Teatrul Eugene Ionesco, Chișinău (21 mai).

Alte producții de teatru cu ecou internațional sunt “Proiectul Furtuna”, regizat de Peter Brook & Marie-Helene Estienne, Franța (21 mai), “A douăsprezecea noapte”, regizat de Andrei Șerban, Teatrul de Stat Constanța (22 mai), “Hamlet – Dansul melancolicului”, Jesus Herrera Flamenco Ballet, Spania (22 mai), “Visul unei nopți de vară”, regizat de Kelly Hunter, Marea Britanie (23 mai), “Cum vă place (Sensing Shakespeare)”, regizat de Radu Popescu, Teatrul Apropo (24 mai), “A douăsprezecea noapte sau noaptea magilor”, regizat de Alexandru Mâzgăreanu, Teatrul Nottara (24 mai), “Romeo și Julieta”, regizat de Rostyslav Derzhypilskyi, Ucraina (26 mai), “Hamlet, Prințul Danemarcei”, regizat de Robert Lepage, Ex Machina, Canada (25 și 26 mai).

Peste 100 de spectacole în aer liber și 50 de momente Pop-Up vor îmbogăți experiența culturală a publicului. O mulțime de instalații, parade, spectacole de improvizație și reprezentări din operele lui William Shakespeare vor fi prezente în oraș, pe străzi, în piețe, în parcuri și în locuri neașteptate.

De asemenea, cubul imersiv Shakespeare Dimensions va fi disponibil la Promenada Craiova și va putea fi experimentat în perioada 17 – 26 mai, cu acces gratuit.

Anul acesta, Universitatea de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” București se alătură Festivalului Internațional Shakespeare cu o secțiune specială – „UNATC Fringe – Shakespeare Unleashes Students”. Acest lucru aduce o dimensiune educativă în cadrul festivalului, oferind oportunitatea de a explora creațiile și universul lui William Shakespeare prin ochii și sensibilitatea tinerei generații.

În 22 de locații din întregul oraș Craiova, 450 de studenți vor prezenta un total de 106 evenimente, incluzând spectacole, proiecții de filme, ateliere în școli și licee, parade de stradă, expoziții și dezbateri.

Programul complet al Festivalului Internațional Shakespeare poate fi consultat pe shakespearefestival.online, iar biletele pot fi achiziționate atât online, cât și de la agenția de bilete a Teatrului Național „Marin Sorescu”, din Craiova.

În concluzie, Festivalul Internațional Shakespeare din Craiova oferă o platformă unică pentru revizitarea, reinterpretarea și reînvierea acestor capodopere în contextul modern. Prin integrarea elementelor tehnologice și a interpretărilor contemporane, festivalul nu doar celebrează moștenirea literară universală, ci și demonstrează modul în care aceste opere clasice continuă să vorbească și să inspire într-un context cultural și tehnologic în mare schimbare. Astfel, Craiova se impune ca un loc de întâlnire între trecut și prezent, între tradiție și inovație, oferind publicului oportunitatea de a se bucura de bogăția și diversitatea culturii teatrale engleze într-un mod relevant și captivant pentru zilele noastre.

Revista Rinocerul

Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments