De la războiul Troiei la invazia Ucrainei

0
458

În recenta piesă intitulată Homeriadada (publicată în volumul omonim, la Editura „Scrisul Românesc”, 2021), academicianul Dumitru Radu Popescu disecă mărunt toată povestea războiului troian din perspectiva zilelor de astăzi, în care Ulise construieşte o armă ce se numeşte Calul troian. Nimic nou sub soare! Aceleaşi teatre de război, aceiaşi domni Agamemnoni, un general cu călcâiul lui Ahile, aceeaşi Elena care nu se mai lasă răpită, morţi, prizonieri, victime civile, atrocităţi.

Deciziile prost manageriate şi încăpăţânările exagerate ale liderilor aduc mereu nenorociri popoarelor. Troia ucraineană încă rezistă eroic. Puhoiul de refugiaţi reprezintă o premieră absolută. Victimele masacrului troiano-ucrainean au găsit în vatra lui Decebal şi Traian alinarea necesară. La război, ca la război. La Teatrul „Nottara”, victime directoriale. La Metropolis, invazie de controlori. Ce bătălie a fost pentu ocuparea faţadei Teatrului Naţional cu drapelul Troiei!

Un mare comandant de oşti găsit după cercetări arhivistice colaborator cu Securitatea Troiei a fost izgonit din cetate, i s-au luat calul, hamurile şi căpăstrul, iar sărmana Penelopa a aşteptat 30 de ani ca să iasă din braţele Circelor! Plătesc nevinovaţii faptele vinovaţilor. Aflându-mă în unul din Turnurile gemene de la New York doborâte cu praştia, am aflat de la cel care ne invitase ca să vedem panorama spre Statuia Libertăţii că nu a putut intra în Şcoala de Marină de la Galaţi până când nu şi-a vândut vaca ca să poată da şpagă! Un biet marinar fusese obligat din prima zi de activitate oceanică să semneze cu faimoasa Securitate şi comandanţii de corăbii nu!

Tragediile se combină cu comediile aşa cum justiţia se împerechează uneori cu injustiţia: ba e albă, ba e neagră! Tanti Nica din Costa Rica a fost capturată şi urmează a fi repatriată. Casandrele prevăd decesul lui Rasputin al doilea. Henric al 10-lea vizitează Troia kieviană. La Bucureşti este atacat Zidul Chinezesc din faţa unei ambasade. Un luptător pentru drepturile artiştilor ce vrea monopolul cuvântului cere divinei noastre primării schimbarea denumirii unui bulevard care urma să se numească în 1992 Bulevardul George Ilaşcu! O refugiată troiană bogată primeşte într-o benzinărie 200 de lei de la un troian european şi brusc îţi schimbi părerea în bine despre generoasa Românie! Comedii, comedii, comedii…

Războiul Troiei de lângă noi abia a început, dar cel al cuvintelor dintre noi se pare că nu are sfârşit…

 

Dinu GRIGORESCU,
comediograf şi critic teatral