LECŢIA de Eugène Ionesco, la Teatrul Infinit

Un spectacol într-o lume absurdă, ionesciană

0
226

Vineri, 11 martie 2022, la ora 19.30, am dat curs cu plăcere invitaţiei la teatru făcută de actriţa Daniela Moldovan. La Teatrul Infinit, undeva pe strada Mihai Eminescu, s-a desfăşurat Lecţia, o adaptare după piesa omonimă a lui Eugène Ionesco. Nici nu se putea o alegere mai firească, absurdul ionescian rezonând fără doar şi poate cu vremurile pe care le trăim.

Regia spectacolului este semnată de Mona Gavrilaş, iar din distribuţie fac parte actriţele Daniela Moldovan şi Diana Giubernea.

Spuneam că este vorba despre o adaptare după piesa lui Eugène Ionesco şi poate lucrul cel mai inedit constă în faptul că profesorul este, de fapt, o profesoară, jucată cu mult talent şi expresivitate de Daniela Moldovan. În mod expresiv, Diana Giubernea aduce prospeţime şi candoare rolului elevei.

Piesa în sine aparţine teatrului absurd, fiind scrisă într-un singur act şi în limba franceză în anul 1950. A fost jucată prima oară la Théâtre de Poche Montparnasse, în regia lui Marcel Cuvelier, care a interpretat şi rolul profesorului.

În reprezentaţia de la Teatrul Infinit, drama se împleteşte cu comedia, în nota absurdului. Două personaje, o profesoară şi o elevă, se întâlnesc la lecţie. O întâlnire între un maestru şi un neiniţiat se petrece, la început, recognoscibil, după care totul se precipită, se ajunge la frică, la durere şi, în final, la moarte. Piesa poate fi văzută şi ca o criză a comunicării, eşuarea limbajului ducând şi la crimă.

În rolurile interpretate, actriţele folosesc în egală măsură verbalul, paraverbalul, nonverbalul. Daniela Moldovan se desfăşoară majestuos pe scenă, exprimând prin cuvânt, mişcare şi mimică un amalgam de emoţii. Diana Giubernea, la polul opus, candidă şi suavă la început, devine din ce în ce mai absentă, mai frământată uneori („Mă doare măseaua!”).

În opinia mea, viziunea regizorală excelează în momentele în care profesoara vorbeşte „fără cuvinte”, iar eleva moare. Coloana sonoră aleasă cu grijă aduce un plus spectacolului.

Într-o lume din ce în ce mai absurdă, teatrul lui Eugène Ionesco vine ca o aducere aminte să ne ferim de „rinocerizare”.

Felicitări echipei care a pus în scenă Lecţia şi Teatrului Infinit care a găzduit-o! Un spectacol emoţionant, jucat cu talent şi dăruire.

Cronică de Valeria IONIŢĂ,
scriitoare şi traducătoare

 

LECŢIA după Eugène Ionesco

Regia: Mona Gavrilaş

Distribuţia:

Profesoara – Daniela Moldovan

Eleva – Diana Giubernea

 

Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments