X-FEST 2023 – Energic. Tânăr. Creativ

0
98

În perioada 7-15 octombrie, Teatrul Excelsior organizează prima ediţie a X-FEST, Festivalul Internaţional de Teatru Tânăr EXCELSIOR. Nouă zile şi nopţi în care teatrul cu, despre sau pentru tineri ia cu asalt Bucureştiul, în cadrul unui eveniment de amploare, unic în peisajul cultural al Capitalei.

Timp de 9 zile se desfăşoară 18 reprezentaţii ale unor spectacole relevante pe plan internaţional, realizate de companii şi artişti de valoare din Germania, Franţa, Cehia, Grecia, Bulgaria şi România, pe scenele a 8 teatre bucureştene (Teatrul Excelsior, Teatrul Naţional „I. L. Caragiale” Bucureşti, Teatrul Odeon, Teatrul de Comedie, Teatrul „Nottara”, Teatrul Mic, Teatrul Metropolis, Teatrul Godot). La acestea se adaugă o secţiune de formare pentru tineri care include workshopuri, spectacole-lectură, precum şi zeci de spectacole în liceele bucureştene. Publicul are ocazia de a vedea creaţii recente din teatrul internaţional, într-o selecţie care celebrează anvergura şi diversitatea teatrului contemporan, reunind spectacole captivante şi inovatoare. Artişti renumiţi şi tinere talente emergente ale teatrului european se regăsesc în selecţia festivalului alături de creatori importanţi ai teatrului românesc de azi şi de mâine.

X-FEST reuneşte regizori de teatru marcanţi, precum Thomas Ostermeier, Leander Haußmann, Alexandra Badea, Rostislav Novak Jr, Sára Arnstein, Thanos Nikas, Andrea Gavriliu, Gianina Cărbunariu, Bobi Pricop, Vlad Cristache, Irisz Kovacs, Bogdan Georgescu, Andrei Huţuleac, Diana Mititelu, şi companii precum Teatrul Schaubühne din Berlin, Teatrul RambaZamba din Berlin, Cirk la Putyka din Praga, Hedera Helix şi Mascaret Production din Franţa, Ufftenzivot din Praga, Ars Moriendi din Salonic, Teatrul Naţional „Ivan Vazov” din Sofia,  Teatrul Naţional „Radu Stanca” din Sibiu, Teatrul German de Stat din Timişoara, Teatrul de Stat Constanţa, Teatrul „Maria Filotti” din Brăila, Teatrul „Regina Maria” din Oradea, Teatrul Excelsior din Bucureşti, Teatrul Tineretului din Piatra Neamţ.

Tema acestei prime ediţii a festivalului este cu o rezonanţă aparte pentru vremurile pe care le trăim – Limite/Limits. Cât de departe putem ajunge ca fiinţe umane, care sunt limitele noastre personale, care sunt limitele interioare şi care sunt limitele corpului uman? Care sunt limitele impuse de societate şi câte dintre ele devin doar obstacole în nevoia noastră de a gândi şi de a ne exprima liber? De ce încă mai construim între noi ziduri şi de ce încă se moare pentru a apăra sau a încălca graniţe într-o lume în care auzim în fiecare zi cuvântul globalizare? Care sunt limitele teatrului şi în ce măsură nevoia disperată de a împinge şi mai departe limitele tehnologiei va afecta arta noastră? Toate acestea sunt întrebări esenţiale pentru încercarea noastră de a ne defini locul în societate, ca tineri, ca artişti, ca oameni, şi de a înţelege unde suntem noi în clipa asta, în acest început de secol XXI, şi care este drumul pe care trebuie să mergem de aici înainte. Sperăm ca în spectacolele pe care le vom vedea împreună în X-FEST să găsim răspunsurile măcar pentru câteva dintre aceste întrebări.

„E o mare provocare pentru mine să vin în întâmpinarea unei categorii de public neglijate în România, adolescenţii şi tinerii adulţi, şi să ofer, atât prin repertoriul pe care îl coordonez la Teatrul Excelsior, cât şi prin organizarea acestui festival, produse culturale care să-i pună faţă în faţă pe tineri cu artişti şi creaţii care le pot modela sufletul şi le pot reaminti că fără artă, fără frumos, viaţa e inconsistentă. Îmi propun ca X-FEST să devină, în timp, cel mai important Festival Internaţional de Teatru al României.”

                                                      (Vlad Cristache, Manager Teatrul Excelsior)

În ceea ce priveşte selecţia, celebrul Schaubühne Theater din Berlin revine în Bucureşti, de data aceasta cu O istorie a violenţei, un spectacol în regia unui star al regiei contemporane, Thomas Ostermeier, probabil cel mai marcant nume din istoria teatrală recentă.

O altă companie teatrală din Berlin, de mare succes internaţional, RambaZamba, vine pentru prima dată în ţara noastră cu spectacolul Zbor deasupra unui cuib de cuci, în regia lui Leander Haußmann, celebru actor şi regizor german de teatru şi film, care a montat la cele mai prestigioase teatre din Germania, precum Berliner Ensemble, Thalia Theater Hamburg, Volksbühne Berlin.

Din Franţa vom aduce un spectacol cu o prezenţă de mare succes în această vară în programul Festivalului de la Avignon – Cea care priveşte lumea, produs de Hédéra Hélix şi Mascaret Production, scris şi regizat de Alexandra Badea, recent laureată cu Premiul pentru Teatru al Academiei Franceze.

Tot în X-FEST veţi avea şansa să vă întâlniţi şi cu două senzaţionale trupe de teatru din Cehia. BOOM vol. 2, spectacolul companiei Cirk La Putyka din Praga, conceput şi regizat de Rostislav Novak Jr., a avut premiera la Edinburgh Festival Fringe în august 2022. Studenţi şi absolvenţi ai Academiei de Teatru şi Circ din Kiev au fost invitaţi să lucreze alături de tinerii artişti ai Circului La Putyka şi împreună au găsit un limbaj comun, într-o combinaţie efervescentă de teatru, circ, acrobaţie, break dance, street dance, dans contemporan, muzică live şi artă modernă. This is not a love song, spectacolul companiei Ufftenzivot din Praga, regizat de Sára Arnstein, este o explozie de muzică, improvizaţie şi umor despre muzica pop şi modul în care industria muzicală ne influenţează vieţile într-un mod pe care ni-l dorim sau poate nu. Din Grecia, de la Salonic, vine spectacolul Humanitarium, al teatrului Ars Moriendi, conceput de tânărul regizor Thanos Nikas ca un joc interactiv, un experiment live cu final deschis, în care spectatorii votează câştigătorul după fiecare rundă, pe o aplicaţie instalată pe telefoanele mobile la intrarea în sală. Teatrul Naţional ,,Ivan Vazov” din Sofia participă la festival cu un spectacol marca Andrea Gavriliu. Fiesta este un remarcabil performance, la graniţa dintre teatru şi dans, creat de una din cele mai apreciate coregrafe din România împreună cu opt dintre actorii celui mai prestigios teatru din Bulgaria.

Teatrul Excelsior va deschide seria spectacolelor din România cu o premieră absolută: DOUĂ ORE CU PAUZĂ, un spectacol de Gianina Cărbunariu, unul din cele mai importante nume ale regiei şi dramaturgiei româneşti de azi. Noul ei spectacol abordează o temă extrem de sensibilă din istoria noastră recentă – educaţia instituţionalizată.

O odisee cool pentru tineri, spectacolul TSCHICK. De ce am furat maşina – regizat la Teatrul German de Stat din Timişoara de Irisz Kovacs – va spune povestea lui Malik şi a lui Tschick, doi adolescenţi care cred că trebuie să existe şi o altă lume decât cea pe care o cunosc acasă şi la şcoală.

Teatrul Regina Maria” din Oradea va prezenta spectacolul Fiul de Florian Zeller în regia lui Bobi Pricop, o dramă de familie care tratează într-un mod realist un subiect sensibil: depresia la adolescenţi şi suferinţa prin care trec toţi cei care se confruntă cu o astfel de problemă.

Antisocial, în regia lui Bogdan Georgescu, una dintre cele mai de succes producţii cu şi despre tineri ale Teatrului Naţional „Radu Stanca” din Sibiu, ne va oferi o perspectivă complexă asupra stării de fapt din şcolile româneşti.

Teatrul „Maria Filotti” Brăila va prezenta NAUFRAGIAT! Fantasticele aventuri ale lui Louis de Rougemont (povestite chiar de el însuşi) de Donald Margulies, în regia lui Andrei Huţuleac.

Jocuri în curtea din spate de Edna Mazya, spectacol regizat de Diana Mititelu la Teatrul de Stat Constanţa, i-a adus tinerei regizoare Premiul pentru Debut la Gala UNITER din 2021 şi este un spectacol despre cruzime, o radiografie a psihicului adolescentin.

Teatrul Tineretului din Piatra Neamţ aduce, în premieră pe scenele din Bucureşti, FRONTAL, un spectacol de Gianina Cărbunariu, premiat în cadrul celei de-a XX-a ediţii a Premiilor Radio România Cultural, la categoria „Teatru”.

Teatrul Excelsior va închide Festivalul cu spectacolul PUNK ROCK de Simon Stephens, în regia lui Vlad Cristache. Visceral, incisiv, bulversant, Punk Rock este o analiză dezarmant de sinceră a societăţii noastre, din perspectiva unor adolescenţi aflaţi în pragul examenului maturităţii.

În paralel, pe întreaga perioadă a Festivalului, se desfăşoară şi o secţiune de formare pentru tineri care include un Workshop de dramaturgie susţinut de Alexandra Badea, regizor de teatru şi film, dramaturg, romancier, regizor asociat al Teatrului Naţional „La Colline” din Paris, la care vor participa opt tineri pasionaţi de teatru, finaliştii ediţiei din acest an ai Concursului de dramaturgie pentru adolescenţi NEW DRAMA. La finalul atelierului va avea loc o serie de spectacole-lectură cu textele selecţionate, cu participarea actorilor Teatrului Excelsior. În plus, Teatrul Excelsior ia lua cu asalt liceele bucureştene prin proiectul #oradedirigentie, care propune o serie de spectacole în zeci de licee bucureştene. Spectacolele au loc în sălile de curs, ca un flash mob în timpul orei de dirigenţie, vor aborda teme strict legate de problemele cu care se confruntă noua generaţie şi vor fi urmate de dezbateri între actori şi tinerii spectatori.

BILETE sunt disponibile pe platforma WWW.BILET.RO:
https://bilet.ro/X-FEST
şi la casele de bilete ale Teatrului Excelsior şi ale teatrelor partenere