Am descoperit-o pe Luana Lute duminica trecută, 23 februarie 2025, la premiera piesei mele Frumoasă şi cool, la Teatrul „Alexandru Davila” din Piteşti, în regia lui Alexandru (Sandu) Grecu. M-am aşezat în sală cu emoţia imensă a unui autor care îşi va vedea personajele cum prind viaţă pentru prima oară, ştiind că rolul Ondei este unul dificil, ce poate face sau desface cariera unei tinere actriţe.
În câteva minute, Luana Lute a preluat scena şi a ţinut-o captivantă timp de 90 de minute, navigând cu o uşurinţă impresionantă printr-un rol complex ce o poartă prin vârste şi momente de viaţă neaşteptate. Cred că această coproducţie a Teatrului Naţional „Satiricus I. L. Caragiale” din Chişinău şi a Teatrului „Alexandru Davila” din Piteşti marchează un moment esenţial în cariera ei, evident, cu condiţia ca Luana să fie descoperită de cât mai mulţi oameni.
Născută la 4 iulie 1996, de ziua Americii, Luana Lute pare destinată să strălucească. Coincidenţa capătă o semnificaţie aparte pentru mine, având în vedere că în 1997 am emigrat în SUA, unde am trăit 20 de ani. M-am naturalizat cu un an înainte de a scrie piesa Frumoasa adormită şi trezită, care stă la baza adaptării spectacolului Frumoasă şi cool. Faptul că premiera piesei mele de debut o are ca protagonistă pe o actriţă născută de ziua Americii mi se pare o întâmplare fantastică – una dintre acele taine ale algoritmului vieţii. O altă coincidenţă incredibilă: primele mele cărţi în SUA au fost publicate la o editură mică, numită Ingenious Books, iar Luana Lute a obţinut prima distincţie, Premiul pentru cea mai bună reprezentare, în cadrul festivalului de teatru pentru adolescenţi Ingenious Drama Festival.
Luana are un registru modern, o expresivitate autentică şi o capacitate rară de a transforma fiecare ipostază într-o prezenţă vie şi captivantă. Pe lângă talent, dispune de o frumuseţe naturală şi o carismă care o fac imposibil de ignorat. Este o actriţă care nu doar joacă un rol, ci îl stăpâneşte şi îi dă viaţă în mod organic.
În stagiunea curentă, joacă în:
- Frumoasă şi cool de Alexandra Ares, regia: Alexandru Grecu (coproducţie realizată împreună cu Teatrul Naţional „Satiricus I. L. Caragiale” Chişinău, Republica Moldova, 2025)
- Înainte să-şi ia zborul de Florian Zeller, regia: Irina Alexandra Banea (2024)
- Absolventul de Terry Johnson, regia: Vlad Massaci (2024)
- Cumetrele de Michel Tremblay, regia: Attila Vizauer (2023)
- Pedagog de şcoală nouă de I. L. Caragiale, regia: Daniel Bucur (2022).
Aşadar, un nume de urmărit cu atenţie: Luana Lute.
Articol de Alexandra ARES
(Foto: Teatrul „Alexandru Davila” Piteşti)