32 de ani de la înfiinţarea UNITER

0
42

Sâmbătă, 19 februarie 2022, s-au împlinit 32 de ani de la înfiinţarea Uniunii Teatrale din România – UNITER, organizaţie profesională constituită prin asocierea liberă a creatorilor din domeniul teatrului. Încă de la înfiinţare, Uniunea a militat pentru apărarea intereselor oamenilor de teatru, pe principiile libertăţii de expresie, de creaţie şi de asociere. Preşedintele UNITER, încă de la înfiinţare, a fost regretatul actor Ion Caramitru, fostul director al Teatrului Naţional din Bucureşti.

La 19 februarie 1990, imediat după Revoluţia din 1989, circa 35 de artişti s-au reunit pentru a se constitui în Adunarea Generală a reprezentanţilor actorilor, regizorilor, scenografilor, criticilor, secretarilor literari şi teatrologilor din domeniul artei teatrale interpretative şi creatoare, punând bazele Uniunii Teatrale Române – UNITER. A fost ales un Consiliu de Conducere al Uniunii format din 31 de persoane, a fost redactat şi aprobat Statutul UNITER.

În anul 1990 a avut loc prima ediţie a Festivalului Naţional de Teatru, iniţiat ca un proiect al Primăriei Municipiului Bucureşti, preluat în co-organizare mai apoi de UNITER. Festivalul are loc anual în perioada octombrie-noiembrie şi nu include activităţi de tip concurs, dobândindu-şi un brand puternic în spaţiul cultural românesc şi internaţional, apreciat ca atare de lumea artelor.

Tot din anul 1990, în cadrul UNITER funcţionează Centrul Naţional Român pentru Institutul Internaţional de Teatru, care are ca activitate principală asistenţa profesională pentru oamenii de teatru de peste hotare care vizitează ţara noastră pentru documentare.

În anul 1991 are loc prima ediţie a uneia dintre cele mai importante manifestări organizate anual, Gala Premiilor UNITER, iniţiată şi coordonată de Ion Caramitru. În cadrul manifestării de premiere, care în timp a căpătat titulatura neoficială de „Gala Oscarurilor teatrului românesc”, se acordă distincţiile Uniunii pentru fiecare stagiune teatrală încheiată, după principiul nominalizărilor stabilite de un juriu de selecţie. Un alt juriu decide apoi, chiar în seara Galei, prin vot secret, câştigătorul fiecărui premiu. Categoriile pentru care se acordă premii sunt: „cel mai bun spectacol”, „cea mai bună regie”, „cea mai bună scenografie”, „cel mai bun actor în rol principal”, „cea mai bună actriţă în rol principal”, „cel mai bun actor în rol secundar”, „cea mai bună actriţă în rol secundar”, „critică teatrală”, „cel mai bun spectacol de teatru radiofonic”, „cel mai bun spectacol de teatru TV”, „debut”. De asemenea, Senatul UNITER acordă „Premiul pentru întreaga activitate”, un „Premiu pentru Excelenţă”, iar „Premiul pentru cea mai bună piesă românească a anului” este acordat de Fundaţia Principesa Margareta a României.

Editura UNITEXT, singura structură editorială din România specializată exclusiv pe domeniul teatrului, a fost înfiinţată şi înregistrată ca editură a UNITER în 1992 de către criticul Marian Popescu, cu scopul de a sprijini dezvoltarea culturii teatrale scrise în condiţiile unui previzibil colaps al cărţii de şi despre teatru în contextul economic de după 1989.

Un alt proiect al UNITER este Gala Tânărului Actor – HOP, care a avut prima ediţie în perioada 1 – 4 septembrie 1998, director fiind regizorul Cornel Todea, un proiect care constă într-un concurs anual care are loc la începutul toamnei pe litoralul Mării Negre, pe parcursul unei săptămâni. Această Gală este menită să stimuleze afirmarea tinerilor actori, iar premiile, menite să recunoască prima consacrare a concurenţilor, susţinută de acordarea de burse, stagii de specializare şi de popularizare a lor prin media.

În anul 2002, UNITER a demarat o altă acţiune anuală – Campania Naţională „Artiştii pentru artişti”, cu scopul sensibilizării opiniei publice în vederea strângerii de fonduri pentru artiştii în vârstă din întreaga ţară, care au probleme financiare sau de sănătate. Această acţiune are loc în perioada martie – aprilie, numită a „solidarităţii teatrale”, având în vedere şi că data de 27 martie marchează anual Ziua Mondială a Teatrului.

Uniunea este membră în mai multe reţele teatrale şi culturale naţionale şi europene, fiind reprezentantul acestora pentru România.

(Sursă text: facebook.com/RadioRomania, foto: uniter.ro)

Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments