CONSTANTIN CODRESCU
(n. 5 septembrie 1931)
Moara cu noroc a măcinat încet-încet viaţa marelui actor de teatru şi film Constantin Codrescu, retras acum în liniştea Snagovului, înconjurat de o familie numeroasă, după şase căsătorii care au făcut istorie fiecare la timpul respectiv. Astăzi, locuinţa lui Puiu Codrescu seamănă cu interiorul unui vapor pe care a călătorit pe valuri şi numeroase furtuni ce i-au oţelit firea, dar nu i-au răpit din umor.
Am avut prilejul să-l cunosc personal şi în calitatea sa de regizor, în anul 1986, cu ocazia montării comediei mele satirice Plimbare cu telescaunul la Teatrul „Maria Filotti” din Brăila. Amintiri de neuitat… Mai întâi, suflul cald şi afectuos al regizorului, apoi intervenţia brutală a cenzurii care a tăiat cu o seceră din Plimbarea cu telescaun tocmai telescaunul înlocuit cu nişte frânghii, pentru a muta centrul de greutate al satirei de la metodele de ascensiune spre cele mai înalte culmi (în mare parte viabile şi astăzi) spre o comedie a superficialităţii şi arivismului birocratic. Această premieră a avut loc într-un cadru fastuos patronat de marea actriţă doamna Dina Cocea, care a fost în vremea aceea preşedintele Asociaţiei Oamenilor de Artă din Instituţiile Teatrale şi Muzicale (precursoare a UNITER), de faţă fiind floarea criticii teatrale din România şi, bineînţeles, instructorul pentru judeţul Brăila al defunctului Comitet Central al Partidului Comunist Român. O sală plină de nomenclatură a privit crispată aventura Telescaunului care trecea şi graniţele Carpaţilor pentru a asasina eroul pozitiv imigrat în Elveţia, scenă care oglindea o realitate strict interzisă. Alegoria a salvat comedia! Al doilea spectacol s-a desfăşurat în faţa unei săli normale, plină de tineri, şi cel numit „Prinţul Brăilei”, actorul gentleman Ion Simionescu, m-a sunat după miezul nopţii de la un telefon public ca să-mi precizeze că nu a putut juca datorită aplauzelor nenumărate. După 10 spectacole, Telescaunul fără telescaun a fost oprit…
Constantin Codrescu, aniversat în septembrie 2021 pentru 9 decenii de viaţă şi recent decorat de preşedintele României, Klaus Iohannis, cu Ordinul „Steaua României” în grad de „Cavaler”, pentru merite culturale deosebite, după o carieră fabuloasă şi furtunoasă totodată, este unul din ultimii mohicani din acea generaţie de corifei scenici ai ecranului şi va rămâne încrustat în istoria teatrului şi a cinematografiei autohtone pe care a servit-o cu un talent excepţional!
D.G.