Royal Theatre Summer Festival Sinaia, ediţia I. Ziua a 2-a

0
255

Maratonul de la Cazinoul din Sinaia, unde se joacă viitorul unor adolescenţi pasionaţi de teatru, a continuat sâmbătă în forţă cu participarea a cinci trupe, din cele zece care s-au înscris la Royal Theatre Summer Festival Sinaia, festival-concurs aflat la prima sa ediţie, organizat de Asociaţia Academia Internaţională Excelsior şi condus de doamna Cristina Florea, cu sprijinul autorităţilor locale.

De dimineaţă şi până seara s-au perindat pe scenă numeroase echipe teatrale care au prezentat piese, dramatizări, adaptări şi formule inedite de teatru ce au avut ca numitor comun pofta de a juca şi de a câştiga experienţă, în condiţii de competiţie.

Au participat tineri între 12 şi 18 ani, bine antrenaţi de coordonatori, bine îndrumaţi de regizori şi coregrafi, cu decoruri minimaliste, dar nu simpliste. Toţi au depăşit faza primară a urcatului pe scenă, visând la profesionalism. Au fost şi câteva interpretări de senzaţie, şi momente intense, şi comedii, şi drame emoţionale, şi one-man show-uri, şi workshopuri de mare utilitate.

Aşteptările au fost total depăşite prin densitatea talentelor etalate din noua generaţie atrasă de teatru, foarte talentată, într-o multitudine de modalităţi de expresie scenică, o generaţie foarte matură, bine informată, liberă de canoane şi prejudecăţi, disciplinată scenic şi atentă la modalităţile nonconformiste de oglindire a realităţilor cuprinse în texte.

După aprecierile formulate la cald de către cei trei membri ai juriului după fiecare reprezentaţie, pot sublinia că teatrul românesc va avea şi în continuare un viitor strălucit şi că noua generaţie nu este cu nimic mai prejos decât actuala sau fosta generaţie, ba dimpotrivă, se anunţă a fi ceea ce trebuie să fie, adică continuarea unei mari tradiţii în condiţiile noii epoci ce devine tot mai sofisticată.

Am văzut soluţii artistice de mare fineţe, manevrarea simbolismului şi modernismului, utilizarea unei limbi române curate, în care nu am găsit expresii nonconforme bunului-simţ, pe care le întâlnim, din păcate, în unele echipe profesioniste, ci un tineret inteligent, educat, sănătos, frumos şi curajos.

Trupa Ghioceii (Foto: arhiva D.G.)

Din Republica Moldova, localitatea Hînceşti, a venit Trupa Ghioceii cu un teatru arhaic moldovenesc care nu şi-a pierdut niciodată farmecul, prezentând spectacolul Deşteapta pământului de Victor Ion Popa, în regia lui Mihail Sîrbu.

Trupa Calea Ferată (Foto: arhiva D.G.)

De la Constanţa a venit o echipă foarte dotată, Trupa Calea Ferată a Colegiului Naţional de Arte „Regina Maria”, cu o piesă uitată a marelui dramaturg Dumitru Solomon, Prinţesa şi porcarul, în regia Magdei Baciu.

Trupa Alfa (Foto: arhiva D.G.)

Într-o formulă plină de fantezie, Trupa Alfa a Bibliotecii Municipale „Radu Rosetti” din oraşul Nadiei Comăneci, Oneşti, ne-a oferit o Improvizaţie à la Versailles cu texte din teatrul antic şi din commedia dell’arte, dar şi din actualitatea studenţească, în spectacolul Eu (nu) dau la Teatru, textul şi regia: Nicoleta Sălbatecu, titlu generalist, referitor la relaţia dintre părinţii grijulii şi copiii care vor să facă teatru.

Trupa 3T (Foto: arhiva D.G.)

Trupa 3T (Teatru pentru Toţi Tinerii) de la Întorsura Buzăului (judeţul Covasna) a venit cu spectacolul Frumoasa din pădurea adormită, adaptare de Anna Maria Popa după Fraţii Grimm, într-o formulă redusă de 35 de minute, coordonator: Doina Pătrunjel.

Trupa Aletheia Nyx (Foto: arhiva D.G.)

Trupa Aletheia Nyx a Asociaţiei Nuanţe şi Reflecţii din Bucureşti a prezentat spectacolul Mama, mama!, plin de simbolistică modernă, plecând de la o proză a lui I. L. Caragiale, basmul Mamă…, coordonator: Alina Maria Stârcea, care a pregătit şi un one-woman show separat, bazat pe Pescăruşul lui Cehov.

La secţiunea de recitări au fost aplaudate trei prezenţe: Vera Sălbatecu, Teodora Ioakeimidis şi Ana Mihaela Ionescu.

Koca Dilek (Foto: arhiva D.G.)

La secţiunea One-man show au performat: Koca Dilek, Bogdan Mihai Irimia şi Ana-Maria Karis Stârcea.

Olga Balan (Foto: arhiva D.G.)

Membra juriului, artista şi cântăreaţa bine-cunoscută Olga Bălan, a explicat şi apoi a colaborat cu un grup de tineri actori pentru a-i învăţa tehnica respiraţiei şi a declamaţiei, lecţie de foarte mare utilitate în această activitate de legătură permanentă cu publicul.

Royal Theatre Summer Festival Sinaia se va încheia duminică cu decernarea trofeului pentru cel mai bun spectacol şi a premiilor de interpretare masculină şi feminină, conform regulamentului festivalului-concurs.

Cronică de Dinu GRIGORESCU

 

Deşteapta pământului

de Victor Ion Popa

Regia: Mihail Sîrbu 

Sunet: Iulian-Pavel Sîrbu

Lumini: Răzvan Porfireanu

Distribuţia:

Tata – Nicolae Cipileagă

Mama – Daniela Bădărău

Ion, feciorul lor – Daniel-Ion Cipileagă

Neaga – Nicoleta Lupanciuc

Roluri episodice – Dumitriţa Popovici, Romina SimionelLoredana Lupanciuc, Simona AvramGabriela Cojocaru

Spectacol prezentat de Trupa GhioceiiHînceşti (com. Mingir), Republica Moldova, coordonator: Mihail Sîrbu

*

Prinţesa şi porcarul

de Dumitru Solomon

Regia: Magda Baciu

Distribuţia:

Abulin – Sebastian Marcu

Fenol – Nicoleta Larisa Dobre

Spongina – Alina-Ştefania Chelaru

Prinţesa – Victor Raul Dobre

Astenillia – Koca Mădălina Dilek

Strungăreaţă/ Vay – Denis Gherghescu

Pepa – Teodora Radu

Steluţa – Delia Andreea Vasilescu

Bufonul/ Virgulina – Riana Voinea

Spectacol prezentat de Trupa Calea FeratăColegiul Naţional de Arte „Regina Maria” din Constanţa, coordonator: Magda Baciu

*

Eu (nu) dau la Teatru

de Nicoleta Sălbatecu 

Regia: Nicoleta Sălbatecu

Distribuţia:

David Apostu

Ecaterina Bădău

Rareş Bocea

Carla-Luiza Căţea

Rebeca Coitu

Denis Coman

Claudiu Gaman

Bianca Gondoş

Alexandru Norocel

Vera Sălbatecu

Spectacol prezentat de Trupa AlfaBiblioteca Municipală „Radu Rosetti” din Oneşti, coordonator: Nicoleta Sălbatecu

*

Frumoasa din pădurea adormită

după Fraţii Grimm

Adaptarea: Anna Maria Popa

Regia: Doina Pătrunjel 

Distribuţia:

Bucătar-şef/ Animal 1 – Denis-Valeriu Bobeş

Fortitudo/ Credo – Mara Elena Neagoe

Sapientia – Irina-Elena Băilă

Bucătar/ Animal 2 – Andreea Strâmbeanu

Maestrul de ceremonii – Vlad Băilă

Prinţul/ Băiatul – Sebastian-Nicolae Buzea

Arlechin – Casian Neagoe

Spiritul pădurii – Sofia Izabela Neagoe

Spera – Diana Elena Hosu

Frumoasa – Alexandra Benciu

Carita/ Temperantia – Alexandra Maria Viziteu

Regina – Anastasia Dobrinaş

Justiţia – Maia Burgus

Spectacol prezentat de Trupa 3 T (Teatru pentru Toţi Tinerii)Întorsura Buzăului, coordonator: Doina Pătrunjel

*

Mama, mama!

dupa basmul Mamă… de I. L. Caragiale

Regia: Alina Maria Stârcea 

Distribuţia:

Paiaţa – Sarah Calotă

Floarea – Ana-Maria Karis Stârcea

Împărăteasa – Andreea Neamţu

Doica – Sara Grigore

Împăratul – Andrei Dicu

Florea-Împărat – Ştefan Văcăruş

Curteanul – Adnan Acay

Prinţesa 1 – Crisi Cîsu

Prinţesa 2 – Sara Ioniţă

Prinţesa 3 – Larisa Apostolescu

Prinţesa 4 – Alma Hilboceanu

Craiul – Antonio Cîndea

Spectacol prezentat de Trupa Aletheia NyxAsociaţia Nuanţe şi Reflecţii din Bucureşti, coordonator: Alina Maria Stârcea

Cele cinci spectacole au fost prezentate sâmbătă, 24 mai 2025, în cadrul Royal Theatre Summer Festival Sinaia, ediţia I, de la Casino Sinaia.

Dinu Grigorescu
Dinu Grigorescu (n. 4 iunie 1938, Ploieşti, România) este dramaturg, poet, prozator, jurnalist, critic teatral, editor şi specialist în administraţia publică, fiind unul dintre cei mai prolifici dramaturgi români din generaţia optzecistă. A publicat 52 de cărţi de teatru, poezie şi proză, 65 de comedii (dintre care i s-au jucat doar 20 ca spectacole scenice, radiofonice, TV şi lecturi) şi 5 volume de critică teatrală. Deţine numeroase premii literare, inclusiv pe cel al Uniunii Scriitorilor pentru cartea de dramaturgie publicată de Editura Academiei în 2021.