Premiile Academiei Române: Alexandra Ares, laureată cu premiul „I. L. Caragiale” pentru dramaturgie

Academia Română a premiat drama filosofică „Undeva, cândva sau Youthopia”

0
111

Academia Română a organizat miercuri, 4 decembrie 2024, în Aula sa monumentală, ceremonia de decernare a premiilor anuale pentru cele mai valoroase contribuţii artistice şi ştiinţifice. Evenimentul a avut loc în prezenţa membrilor Adunării Generale, subliniind continuitatea şi relevanţa contribuţiei Academiei la promovarea excelenţei în domeniile cunoaşterii şi creaţiei.

Premiile au fost acordate pentru cele 14 secţii ştiinţifice ale instituţiei, în ordinea istorică a înfiinţării acestora şi acoperind o diversitate impresionantă de domenii, de la literatură, istorie şi matematică la arte, arhitectură şi audiovizual. În cadrul Secţiei de Filologie şi Literatură, premiul „Ion Luca Caragiale” pentru dramaturgie pe anul 2022 a fost atribuit scriitoarei româno-americane Alexandra Ares (redactor-şef al revistei Rinocerul) pentru piesa sa de teatru Undeva, cândva sau Youthopia.

Alexandra Ares – Prima femeie dramaturg laureată cu premiul „I. L. Caragiale” în secolul XXI

Textul premiat face parte din volumul Teatru românesc contemporan (2022), publicat la Editura Academiei Române, într-o colecţie iniţiată şi selecţionată de regretatul scriitor acad. Dumitru Radu Popescu, care cuprinde operele dramaturgilor Mircea Radu Iacoban, Emil Isac, Ion Coja, Fănuş Neagu, Constantin Zărnescu, Radu F. Alexandru, Dinu Grigorescu, Mircea M. Ionescu, Mihai Ispirescu, Viorel Cacoveanu, Şerban Codrin, consolidând astfel importanţa dramaturgiei româneşti contemporane. Volumul Alexandrei Ares a fost nominalizat şi la premiul Uniunii Scriitorilor, pentru cea mai bună Carte de teatru a anului 2022.

Youthopia – o piesă vizionară despre identitate într-un viitor complicat

Scrisă în timpul pandemiei, acţiunea dramei Youthopia se desfăşoară „într-un viitor inevitabil”, când toate comunicaţiile între oameni sunt interceptate şi urmărite, iar frumuseţea a devenit interzisă. Piesa în trei personaje urmăreşte povestea Arianei, o savantă cândva frumoasă, ajunsă la 60 de ani, care îşi transferă conştiinţa în corpul Evei, o superbă chelneriţă de 20 de ani, în schimbul întregii sale averi. Complexitatea poveştii este amplificată de prezenţa unui bărbat enigmatic, care devine un punct de tensiune între cele două femei. Textul a fost prezentat pentru prima dată publicului internaţional printr-un spectacol-lectură la New York, în iunie 2023, în regia lui Paul Wayne Mattingly, directorul companiei teatrale Tiger’s Heart Players.

Acad.-lingvist Rodica Zafiu (Foto: Alexandru Buliga)

Recunoaştere academică

Premiul i-a fost înmânat Alexandrei Ares de către prof. univ. dr. Rodica Zafiu, preşedintele Secţiei de Filologie și Literatură a Academiei Române, într-un moment care a subliniat contribuţia autoarei la revitalizarea dramaturgiei culte contemporane. Anul trecut, premiul „I. L. Caragiale” nu s-a acordat.

Alte premii

Printre celelalte premii şi distincții remarcabile amintim:

  • Diploma „Meritul Academic”: Dr. Alex Mihai Stoenescu, pentru contribuţii semnificative în domeniul istoriei.
  • Diploma „Distincţia Culturală”: Prof. Moshe Groper, pentru activităţi culturale şi educative de integrare a comunităţilor etnice.
  • Premiul „Ion Creangă”: Bogdan-Alexandru Stănescu, pentru romanul Abraxas.

De notat este că premiul „Aristizza Romanescu” pentru artele spectacolului nu a fost acordat în acest an.

Prin această ceremonie, Academia Română a reafirmat rolul său de gardian al valorilor culturale şi ştiinţifice, aducând în prim-plan contribuţiile deosebite care modelează viitorul societăţii româneşti.

Articol de Vlad LUNGU