Comedia satirică Vacanţă în Guadelupa, scrisă de doi francezi, Pierre Sauvil şi Éric Assous, în urmă cu 30 de ani, este o adaptare la vremurile noastre a piesei Portofelul care atacă fără menajamente corupţia la cel mai înalt nivel ministerial şi chiar prezidenţial în Franţa, la sfârşitul secolului trecut, cu întâmplări veridice şi în prezent, pe care venerabilul Mircea Cornişteanu le actualizează subtil şi în formatul unei comedii canonice ce refuză orice tentaţie de modernizare şi digitalizare pe ecrane adiacente care devin un fel de teatru în teatru tot mai frecvent.
Cei doi dramaturgi ştiu bine lecţia lui Molière şi atacă fără menajamente noua inchiziţie a puterii lacome de bani şi a banilor care aduc indivizii la putere.
Textul nu este rescris mai mult decât orice regizor tentat spre perfecţiune şi corelare cu realitatea prezentului.
Decorul (Lia Dogaru) este auster, reprezentând un interior al unei vile de vacanţă unde îşi petrece concediul un ministru cu soţia sa, flancat şi de secretarul său particular, un fel de valet contemporan.
În acest cadru de dolce farniente şi bucurie pentru confort, ministrul, interpretat cu eleganţă de actorul Adrian Andone, vedeta Teatrului Naţional „Marin Sorescu” din Craiova, premiat pentru activitatea sa artistică de excepţie la Gala Premiilor revistei Rinocerul din anul 2023, este pilonul întregii acţiuni în jurul căreia se adună toate specimentele satirizate cu aplomb şi virulenţă de pamflet.
Fitilul exploziei scenice este vizita unui deputat şantajist (Eugen Titu) care, aflându-se în posesia unor documente false şi a unor decontări din subvenţii publice, îi solicită amicului ministru nici mai mult, nici mai puţin decât să-i împrumute soţia (Gia Enache) pentru un sejur în Guadelupa. Din acest moment, lucrurile se complică în stil molièresc, cu multiple scene de foc comic şi explozii de râs care par a fi specifice teatrului bulevardier, deşi încărcătura lor ne teleportează în partea mizerabilă a vieţii politice de la noi şi de pretutindeni.
Regizorul Mircea Cornişteanu se încăpăţânează să-şi arunce ancora în zona aparenţelor şi esenţelor fără nicio moralizare, neexistând eroi pozitivi, decât o ziaristă (Mădălina Ciobănuc) care reuşeşte să fotografieze documente secretizate cu fapte de corupţie demascate. Între timp, caracatiţa corupţiei demnităreşti a depăşit cu mult era falsurilor şi furăciunilor nepedepsite în cifre incredibile, multe muşamalizate şi chiar graţiate prin aplicarea tragicomică a prescrierii faptelor.
Ritmul comediei este trepidant, deşi stilul montării este cel clasic, cu excepţia ultimelor scene când vocea preşedintelui este înlocuită cu tabloul preşedintelui care-l numeşte în funcţia de prim-ministru chiar pe maleficul ministru în noul guvern remaniat, tocmai la departamentul Justiţiei. Reacţia publicului a fost de natură să sublinieze nemulţumirea faţă de justiţia noastră sufocată de dosare şi sentinţe hilare.
Textul divulgă o mare libertate de gândire a autorilor netimoraţi de nimeni şi de nimic, cât şi o foarte bună cunoaştere a oamenilor şi a construcţiei dramatice în sine.
Deşi unele intrări şi ieşiri ale actorilor se fac automatic în nenumărate secvenţe, cu prea multe explicaţii, ministrul (Adrian Andone) şi deputatul (Eugen Titu) sunt două faţete ipocrite ale aceleiaşi mentalităţi distrugătoare de încredere care se manifestă nociv în multiple domenii de activitate publică şi chiar privată. Scenele celor doi interpreţi au un haz amar, afişând simultan goana lor după bani negri. Şantajul penal şi sexual ni-i aduce în minte pe ticăloşii lui I. L. Caragiale din unele schiţe şi comedii.
Toţi actorii joacă cu plăcere, fiind urmăriţi cu atenţie şi răsplătiţi prin reacţii din partea publicului de cam toate vârstele şi profesiile.
Regizorul nu se predă nicio clipă stilului futurist avangardist, păstrând cu sfinţenie legile aristofanice, logica naraţiunii şi psihologiile personajelor adânc investigate.
Trei actriţe înfăţişează un triumvirat al personajelor feminine din familia ministrului, din anturaj şi din afara anturajului.

Astfel, cameleonica Gia Enache, suplă şi perfidă, susţine modul în care corupţia masculină se transmite şi în zona feminină, având multiple apariţii într-o rochie roşie croită incitant şi lipsită de moralitate conjugală atunci când condiţiile beneficiilor materiale impun o schimbare de atitudine, readucându-ne aminte şi de fauna din comedia Escu… a lui Tudor Muşatescu din interbelicul timpuriu.
Oana Marinescu aduce o puternică feminitate şi versatilitate în rolul extravagant al unei ataşate de presă, în timp ce Mădălina Ciobănuc ne aduce în faţă cu talent o ziaristă de investigaţii care îşi bagă nasul în toate.
O contribuţie deosebită în ţesătura intrigii dramatice se datorează actorului Vlad Fiu, un fel de Jolly Joker, hazliu şi amuzant, care apare atunci când este necesar şi dispare pentru a reapărea ulterior în rolul de secretar onest şi disciplinat, dar timorat, ca orice angajat.

Ministrul (Adrian Andone) apare scenic şi într-un costum de tenismen, ţinând în mână o rachetă cu care loveşte şi cu stânga, şi cu dreapta, sugerând publicului partidele diferenţiale în campaniile electorale, iar preşedintele republicii (Sorin Giurca) apare cu simbolurile franceze în cheia unui comic grotesc de efect.
Traducerea piesei vizionate în limba română a fost efectuată de regretatul nostru coleg Zeno Fodor, fost director prestigios la un moment dat al Teatrului din Târgu Mureş.
În pofida economiilor din toate domeniile, a existat un program de sală color, cu fotografii, precum şi afişe frumos alcătuite care invită spectatorii la o vacanţă plină de speranţe în ultima instanţă.
Fără pretenții de super-producţie, ba din contră, un spectacol de teatru decent, bazat pe un comic inteligent şi reverent faţă de tradiţie, cea mai recentă premieră a Teatrului Dramatic „Elvira Godeanu” din Târgu Jiu oferă spectatorilor un avertisment-divertisment, fără ingrediente licenţioase şi expresii dizgraţioase, şi un frumos sentiment de bucurie, destindere şi desprindere pentru două ore de minunatul nostru cotidian.
La 81 de ani, marele artist Mircea Cornişteanu manifestă tinereţe intelectuală, forţă regizorală, dedicare faţă de valorile clasice şi o subtilă modernitate în toate proiectele noi asumate. La mulţi ani, Mircea, şi respect pentru tot ce ai oferit teatrului românesc!
Cronică de Dinu GRIGORESCU
(Foto afiş: Teatrul Dramatic „Elvira Godeanu” Târgu Jiu)
Vacanţă în Guadelupa
de Pierre Sauvil şi Éric Assous
Traducerea: Zeno Fodor
Regia: Mircea Cornişteanu
Scenografia: Lia Dogaru
Distribuţia:
Bertrand – Adrian Andone
Bouladon – Eugen Titu
Pauline – Gia Enache
Thibaut – Vlad Fiu
Agathe – Oana Marinescu
Nathalie – Mădălina Ciobănuc
Preşedintele – Sorin Giurca
Producător: Teatrul Dramatic „Elvira Godeanu” Târgu Jiu
Data premierei: 23 – 24 martie 2025