Festivalul Internaţional de Teatru „Liviu Ciulei” 2024, ediţia a III-a (2)

„O POVESTE SUPER FERICITĂ (DESPRE CUM E SĂ FII SUPER TRIST)” de Jon Brittain

0
36

O poveste super fericită (Despre cum e să fii super trist) de Jon Brittain, spectacol prezentat de Teatrul Municipal „Bacovia” din Bacău pe scena Teatrului „Alexandru Davila” din Piteşti, dezvăluie o dramaturgie axată pe grup, interpretată vioi şi debordantă, care alternează cu momente depresive nederanjante şi neostentative, toate pe un fond muzical fermecător şi dinamic.

Piesa vorbeşte despre timp şi parcurge un itinerar de vârstă de la copilărie la pubertate şi maturitate. Imaginea de ansamblu pulverizează filmul de groază pe care îl vedem la televiziuni – încărcat cu sinucideri, accidente mortale, morţi stupide, înmormântări supradimensionate, politicieni fără vocaţie, reclame obsedante care au depăşit prin amploare obsesiile ceauşiste – spre o direcţie dramatică simplă, dar profund umană, ce ne vorbeşte despre păpuşi, jucăriile copilăriei, care, la un moment dat, devin desuete odată cu trecerea vârstei.

Spectacolul prezintă prima iubire, prima ţigară, primul dans, prima decepţie şi un şir de întâmplări cotidiene ale unei noi generaţii dornice de fericire, care nu ştie ce evenimente o aşteaptă. Formatul regizoral semnat de Horia Suru este de tip musical şi se joacă pe scenă, în sală, cu exuberanţă nebună, molipsitoare, combinată cu momente de reverie, de luciditate, de tristeţe ale unei generaţii născute în epoca lui McDonald’s de România.

Nu se prea pot face diferenţieri între actori, pentru că toţi creează un grup sudat şi dispersat totodată, în funcţie de mendrele naraţiunii care creşte precum o floare şi cucereşte publicul cu multă savoare.

Decorul ingenios (Raluca Alexandrescu) pendulează între simplitate desăvârşită, dar bine construită şi intruziunea unor elemente scenografice în decorul general unde părinţii se întâlnesc, se iubesc şi procreează într-o poiană minunată formată pe o insulă a tinereţii. Există un bun-simţ desăvârşit, întrerupt doar de o singură replică sub formă de înjurătură naţională.

Opt actori, patru băieţi (Marian Dumitru, Adi Ionescu, Vlad Nicolici, Alexandru Bodron) şi patru fete (Eva CosacMinodora BroscoiBianca Babaşa, Mădălina Mihai), combină diferite ipostaze, în roluri simple şi duble, uneori bazate pe mult dialog de confruntare cu realitatea, dar şi câteva monologuri care conţin multe cuvinte trimise publicului prin amplificare, ceea ce este încă o realizare.

Deşi englezesc, textul devine românesc prin adaptare şi evocarea oraşelor Bacău şi Dorohoi din Moldova noastră istorică, sursa multor genii naţionale. Includerea acestui spectacol în programul Festivalului Internaţional de Teatru „Liviu Ciulei” îi diversifică conţinutul de idei, oferind publicului nu doar un divertisment, ci şi un avertisment asupra eternelor conflicte între generaţii, între părinţii care nu îşi înţeleg copiii şi copiii care devin mai inteligenţi decât părinţii.

Cronică de Dinu GRIGORESCU

(Foto: Teatrul „Alexandru Davila” Piteşti)

 

„O POVESTE SUPER FERICITĂ (DESPRE CUM E SĂ FII SUPER TRIST)”

de Jon Brittain

Traducerea: Bogdan Budeş

Distribuţia:

Eva Cosac – Sara Toma

Minodora Broscoi – Sara Toma/ Graţiela, cea mai bună prietenă a Sarei din liceu

Bianca Babaşa – Sara Toma/ Mama Sarei

Mădălina Mihai – Sara Toma/ Carmen, şefa Sarei

Marian Dumitru – Un tip oarecare la un concert/ Omul cu ştirile, un vânzător de ziare/ Terapeutul/ Doctorul

Adi Ionescu – Dani Pop/ Conducătorul grupului de sprijin

Vlad Nicolici – Tatăl Sarei/ Tavi

Alexandru Bodron – Tibi Aciobăniţei

Regia artistică: Horia Suru

Asistent regie: Sophie Duncan

Scenografia şi costumele: Raluca Alexandrescu

Coregrafia: Sophie Duncan şi John Ross

Muzica originală: Mattew Floyd Jones

Ilustraţie muzicală: Petre Ancuţa

Alte contribuţii artistice: Happy Band – Ana Eliza Tală, Marc Gabriel, Dorin Ghiuţă, Adrian Năstasă

Light design: Costi Baciu

Data premierei: 8 – 10 septembrie 2023

Producător: Teatrul Municipal „Bacovia” Bacău

 

Dinu Grigorescu
Dinu Grigorescu (n. 4 iunie 1938, Ploiești, România) este dramaturg, poet, prozator, jurnalist, comentator teatral, editor şi specialist în administraţia publică, fiind unul dintre cei mai prolifici dramaturgi români din generaţia optzecistă. A publicat 52 de cărţi de teatru, poezie şi proză, 65 de comedii (dintre care i s-au jucat doar 20 ca spectacole scenice, radiofonice, TV şi lecturi) şi 5 volume de critică teatrală. Deţine numeroase premii literare, inclusiv pe cel al Uniunii Scriitorilor pentru cartea de dramaturgie publicată la Editura Academiei în 2021.